Thursday, March 31, 2011

takuttt!!!!

Posted by cinda at 11:02 PM
Reactions: 
4 comments

Selalu lalu jalan ni kalau p umah kak ipo...huh seram...


Kisah ni berlaku 2 tahun lepas, waktu tu anak aku si kakak 2 tahun & si adik lagi 9 bulan. Belum lagi citer dah tegak bulu roma ni..confirm demam pas citer ni. Citer ni dah lebih 10 kali aku repeat..citer kat family..kawan2.

Perjalanan dari kg ke shah alam..selalunya kitaorg pakai jalan dalam..means jalan kampong lar ikut sabak bernam, tanjung karang . Kuar dari umah kui 4.30ptg. Masa tu hujan lebat giler, adik & kakak tido kat belakang ngn bibik..Ngam2 belok lepas kat pasir penambang tu, si adik menangis..bukan nangis2 manja tu, nangis melalak tak hengattt. Tgk jam kui 7.30 camtu..magrib !! Aku Tanya bibik, asal adik nangis ni bik..tak tahu bu..tiba2 jer, bagi susu pun tak nk..aku ambik bawak ker depan..dia melalak gak..sambil tgk ke belakang..tangan dia genggam baju aku..mcm nampak sesuatu kat belakang..Aku ni mmg cepat terasa bab2 ni..bulu roma terus naik..rasa cam berdebar2. Jarang lar dia nangis melalak cam ni..

Aku bagi balik adik ker bibik..adik gengam bibik semakin kuat..nangispun makin kuat..sambil tgk ker belakang. Ibu..ibu..bibik rasa ada yg ngak beres ni bu, bibik kok rasa seremm..(kata bibik dlm lorat indon ) Jalan yg kitaorg lalu ni mmg gelap..sapa tahu jalan yg tembus kat ijok pastu kuar kat puncak alam..sure tahu jalan tu mmg gelap & sunyi.

Tetiba si kakak yg lena tido..merengek sambil mata pejam..sambil ckp hish..hishh..sambil tepis2 kat kaki..pastu hish..hishh..tepis2 kat muka dia..tp mata pejam, apa kes?? Mcm ada benda yg usik2..geli2 dia..adoooiii …masa ni aku toleh belakang..si bibik tgk muka aku..aku tgk muka bibik, yg adik masih menangis.

Ambik adik bawak depan..laki aku bersuara..aku bawak adik ker depan..pastu laki aku ambik dukung sebelah tangan..tangan satu lagi pegang stereng keta. Tetiba, Yang..yang ambik adik, cepat2..aku ambik balik adik..panic sungguh masa ni..nk buat apa ni bie..badan adik mengigil2. Cuba pasang CD mengaji tu, kitaorg mmg standby CD ni dlm keta..kita pasang high volume, adik yg dlm pelukan aku ni makin kuat menangis, kali ni tak tgk ke belakang..dia tgk ke tingkat pulak..Ya Allah, aku ni baca ayat kursi..3..4 kali..terkumat kamit, tak jalanpun..

Aku ambik phone call pak metua aku yg terror sikit bab2 ni. Hello pa..ni adk nangis mcm ada yg tak kena jer..letak tepon kat telinga dia..papa ckp..aku sambil riba adk..ambik phone letak kat telinga dia..adik terus mcm lagi hyper..ya Allah kenapa ni. Dengar papa ckp ni..temukan dahi adik ngn dahi kamu, pastu baca ayat kursi, al-fatihah & 3 kul..tentang mata dia..ok pa..ok..masa ni ada bau yg kurang enak dlm keta..tp kitaorg diam jer.

Akupun buat mcm papa cakap..sambil terketar2 aku baca..masa ni takutnya sampai mengalir air mata aku. Habis jer baca, bibik tetiba menjerit kat belakang..aku tergamam jap..zuupppppsss.. bulu tengkok naik tetiba ,serius ko..mcm ada benda yg kuar terbang dari dalam kereta….mcm ada angin lalu..masa ni rasa cam nk lompat jer atas laki aku ni..

Bibik yg duk diam kat belakang.. tetiba mengelabah..ya Allah..bu, ya Allah bu,si bibik terketar2 ckp..aku peluk adik kuat2. Laki aku diam jer tak bersuara..sabar bik..sabar..baca apa2!!

Adik menangis sampai dh takde suara..laki aku tetiba jer ckp..’’Aku tahu ko ada kat sini..kalau ko nk tumpang, tumpang jer..jgn nk usik anak2 aku’’. Glurpp..glurpp..telan air liur aku..dlm hati (eee…boleh lar dia ckp camtu..sabo jer..).Sampai jer simpang tiga nk ker puncak alam tu, adik tetiba berhenti menangis tp masih sedu2..teresak2. Ya Allah..lega..sunyi sepi jer dlm keta..takde sapa bersuara,sampai lar kat petronas sek.20, laki aku berhenti. Si adik sampai tertido..kakak pulak yg bangun.

Laki aku ckp..kita kuar dulu lar dari dlm keta..angkat adik & kakak sekali..Aku ni konfius gak asal laki aku ni nk stop kat petronas ni. Dia ambik rokok dia..duk mengembut jap..aku ni tak puas hati..gi tanya dia, eh bie, asal berhenti kat sini ni..dia jawab “releks japp..tak elok balik rumah terus..biar dia turun sini”

‘dia turun sini’ apakah???

Bila dah sampai rumah dalam kui 9mlm..mandi2..pasang tv..semuapun tak bersuara.

Aku ni gatai mulut gi tanya kat bibik..mcm dh tak blh tunggu siang..kenapa ko menjerit tadi bik??

Ibu ngak lihat ker? Aduhh bu..rambutnya hitam panjang buu…terbang keluar di depan ibu tadi..pasti adik menangis diganggu mak lampir tu bu..

Ko ni biar betul bik..ceh saja buat2 mcm tak caya..tp actually mmg aku rasa ada something yg kuar dari dlm keta tadi..

Tetiba laki aku ni menyampuk..ha ah yangg..betul ada benda tu tadi..altantuya tumpang kot..cisss cabul tul lar mulut laki aku ni..tahu lar altantuya tu kena bom kat area situ..

Abang, dari start adik nangis tadi dah dpt rasa..bila abang dukung adik tu..adik rasa berat sangat..tu yg abg suh ambik balik tu..mungkin benda tu berpaut kat adik..

Pastu tak perasan ker, keta belakang bagi double lampu kat kita..pastu semua keta cam jauh2 dari keta kita..semua tak nk dekat..lutut aku ni tetiba mengigil balik..Ya Allah syukur lar aku tak nampak..kalau tak sure terbayang2. Pagi esknya..aku, bibik & adik demam..MC 2 hari aku..apa kes?? Kes jenayah hantu altantuya..laki aku ckp!!

sampai skrg kalu teringat terus rasa nk demam. Korang yg lalu ikut jalan ijok tu..pastu lalu kuil..lalu kubur2 cina tp bukit tu..jgn lar balik malam2..sejak tu..aku mmg tak tgk dah citer2 mistik kat tv ni..tak kira lar hantu lawak ker..hantu apa ker..ttp seram..baru ni gatai pasang CD ‘hantu kak limah balik rumah’..tengah tgk hantu kak limah ni, bibik bersuara..ibu..rambutnya kak limah ni..sama seperti mak lampir yg dulu itu..cisss…brengset sungguh si bibik ni..blh plk ko ckp mcm..dah tutup CD..

NEF AWANI ICT AWARD

Posted by cinda at 7:35 PM
Reactions: 
0 comments
Anugerah ni berlangsung di PWTC pada 23 Mac 2011 berserta dengan pelancaran semua produk yang bertanding Ada 7 kategori semuanya dan Islamkids.media Sdn. Bhd menang Kategori: Kandungan Aplikasi Mudah Alih Bumiputera Terbaik
mudah tarik minat kanak-kanak

menyampaikan panduan Agama Islam yang paling asas untuk kanak-kanak dari 2 hingga 5 tahun
PM dapat satu...bagi kat cucu ye..



team Islamkids.media.Sdn. Bhd



Dengan pesaing..boboiboy

Reen's Diary Giveaway Lahh!..

Posted by cinda at 1:30 AM
Reactions: 
0 comments
Telah di tag oleh Pn Faztee..
leh gak menambah member...



Saye tag 3 orang member saye
  • lovely
  • singahselalu82
  • beingmenu

Tuesday, March 29, 2011

Jauhkan la....

Posted by cinda at 10:54 PM
Reactions: 
7 comments
Nak citer sikit..
sorang kawanku yang baru je kawin hmm..dalam bulan 12 kot rasanya
mula ada masalah..sian..sebabnya isterinya mengaku dia x sayangkan kawan aku tu..
lebih parah isterinya mmg dah ade boyfriend..n kawin ngan kawan aku pun sbb ikut cakap
keluarga..kira dua keluarga kenen2 ..kawan aku pun ikut jer..dia pun penah putus cinta
sbb keluarga x terima..huh sadisss...

ok tu citer masalah rumahtangga dia la kan...

yang jadik masalah kat aku sekarang...

dari mula masalah dia asik meseg aku...suma dia ngadu..
detail plak tuh...yang x tahan sampai tahap nak bunuh bini dia..sbb kurang ajar sgt
masalah makin berganda..bila bini dia nih dlm xnak xnak bunting plak..huh
jadik konflik kat ctu..sok sok nak rebut anak plak..
memula sian n cuba bantu mana yg boleh la kan...
suh sabo..pujuk..take time mana tau jatuh cinta dgn sdrik kan kan
adeh...
lagi masalah beso...bila husband aku terbaca msg tu...huh masak...
mana taknyerr...dulu mamat nih penah nakkan aku..
siap cakap kat aku "shahril tu lambat no nak kawin ngan ko..meh aku masuk minang"
" ko pk pkkan eh..nanti bila aku abis khatam quran 30 juzuk aku nak jawapan koo..."
makk aihh...pe lagi repot kat laki (pakwe masa tuh) ..tahun tu gak kitaorg kawin..hehehehe(sbb mamat nih cam psiko skit)

masalah jadik tambah berat bila dia mula tepon aku...dah byk kali aku x angkat..
kalau msg aku leh trima lg kan..tp bila dah tepon ni rasa x sedap la..
rasa besalah kat husbandkan...
banyak aku baca perkara2 negatif kalo kita layan bende2 camnih
suh ngadu kat family ..dia x nak..
normally selalu dengar citer pompuan(x kta single or bini org) ngadu damba kat laki org..last2 jatuh cinta...
aku kalau kata jatuh cinta tu..insyaallah tak la kot..tp mintak jauhkanla..
tp kalau hati suami tersinggung...huh abis pahala aku..
soalannya...
korang rasa patut ke saya layan..atau bantu mamat nih..
atau pun diamkan jer...xyah balas..
help me.. !!!



deco deco beng beng boong

Posted by cinda at 9:20 PM
Reactions: 
21 comments
nak tau n join
tekan SINI



meh suma join
saye dah join...anda bila lagi??

feling-feling ngan Cinda...

Posted by cinda at 8:25 PM
Reactions: 
4 comments
meh layan feeling pepagi ngan cinda
antara lagu kesukaan cinda...
yang palinggggggggg suke
bisakah-siti nurhaliza..
mmg feeling habis....


gantung-melly

yuna-cinta sempurna


siti-bisakah


ana rafalli??? huh ana mariii laaa

Monday, March 28, 2011

Posted by cinda at 10:59 PM
Reactions: 
3 comments

hahaha...xde modal

Posted by cinda at 6:58 PM
Reactions: 
9 comments
RAHSIA KENTUT

1. Orang TIDAK JUJUR


orang yang kalau kentut selalu meyalahkan orang lain

2.Orang BINGUNG

Orang yang menahan kentutnya sampai berjam-jam

3.Orang BERWAWASAN 2020

orang yang tahu bila masa terbaik nak kentut

4. Orang SENGSARA

Orang yang ingin kentut tapi tak bole kentut

5.Orang MISTERIUS

Orang yang kalau kentut, orang lain tiodak ada yang tahu

6.Orang GUGUP

Orang yang tiba-tiba terkentut bila disergah

7.Orang yang PERCAYA DIRI SENDIRI

Orang yang melepaskan kentutnya dengan bunyi yg amat lantang

8.Orang PEMALU

Orang Yang Kentut tidada bunyi tapi gusar orang terbau kentutnya

9.Orang yang STRATEGIK

Orang yang menyembunyikan kentutnya dengan ketawa terbahak-bahak biar org lain tidak dapat mendengar bunyi kentutnya

10. Orang yang tidak sihat

Orang yang bila batuk dia akan terkentut

11.Orang yang pelupa

Orang yang tertanya-tanya bila terbau kentut padahal dia sendiri yg kentut

12.Orang PINTAR

Orang yang boleh menghurai kandungan bau kentut org lain seperti bau telur atau buah durian

13. Orang RAMAH

Orang yang tidak kisah mencium kentut orang lain

14.Orang KELAKAR

Orang yang bila ketawa sambil kentut

Sunday, March 27, 2011

Berkongsi Trafik dari Bangku Kosong

Posted by cinda at 11:43 PM
Reactions: 
5 comments

hehehee...naik join gak....

PM Jenjalan kat kg i..

Posted by cinda at 6:56 PM
Reactions: 
5 comments
Salam Isnin suma!!!
huhhhhhhhhh!!!!amek napas jap...bukan senang nak naikkan mood pepagi kat opis..
bila blogwalking..ermmm...ramai x hapdate lg.. jadik i pon cepat2 hapdate...supaya korang ceria
nengok blog i..hikhikhik...mcm adee jerk org nengok..perasaannn!!!!
k lah takyah dok bebel org lebih suka nengok gambo..kan..kan...kan
pada jumaat lepas........
saya telah melepaskan tekanan perasaan dengan kembali ke pangkuan keluarga
pada hujung minggu..dan plan bersuka ria bersama mereka
walaupun 2 hari umpama pejam celik dalam masa duaplohempatjam jerk rasanya
amat pelik sekali apabila ku merentasi bandar pabila berpuloh gambar PM menyambutku
pulang!!! herann..tp diamkan jer..
'
'
'
'
'
'
'
'
'
rupanya ade lawatan PM ke Daerah Muar pada Sabtu tuh..
lawatan kerja katenya...iyolah nak pilihanraya kan...kena la rajin lawat rakyat
'
'
'
'
'
'
'

sambutan meriah..makan free tuk semua..
actually..diorg wat kat kg lama saye kat sg abong tuh..
dan sebenonya kawasan tu pembangkang nyerr...





punya besau khemah

memang kenduri rakyat pun..sebab org kampung gotong royong masak..x pakai katering


ramai ko....

saye datang pun majlis dah abis..tu pun nak amek adik kat ctu..
singgah kedai..c casher amoi..tanya saya dah p jumpa pm ker???
saya dengan kerek cakap.."my bos la tuh...dah slalu jumpe..."
oooo...ya ka...dalam tv x hensam...kat luat lg manyak hansem ooo...
ok fine....

n no comment for his wife
'
'
'
'


'
'
'
'



bla..bla....1 Malaysia!!

chantek kan baju first lady...

asam pedas muoooo..mabelesss
pm amek sdrik okeh...xsde idang bagai...
balik kg wat cara kg...




'
'
'
'
'
'
'
'
pakcu i..aka..fotografer x betauliah
with Adun Putrajaya
'
'
'
'
'
'
gambar i xde kat tpt kejadian
'
'
'
'
sebab
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
saye jaga heli PM..ermmm...



Wednesday, March 23, 2011

Fanatik ngan budak nih

Posted by cinda at 6:00 PM
Reactions: 
4 comments

"datuk belanja i datuk..boley la datukk!!!"
hahahaha...ayat dari lakonan Cik Maria Elena yang aku suka pakai
time shopping ngan husband...
lepas tunjuk kat husband blog Maria Elena nih..
n video dia ngan pakwe yang hansome giler tuh
best sbb bila jenjalan ngan husband..wat lawak cam kat atas tuh..sure dia senyum n layan i shopping...hehehehe..
n lagi gempak ahad lepas p Alamanda..terserempak plak ngan c Maria nih..pe lagi laki aku trus...jum jum jumpa maria cakap u fanatik ngan dia...huh
i ke u yg suka kat dia...siap cakap leh saye amek gambo awak ngan dia...
sanggup tuh...
Maria nih geng scraflets yg glamour tuh...
masa jumpa dia tu pun dia ngan geng2 yg gorgeous2 tuh la..

with Hana Tajima yang sweet

Cheese Tart Versi 1st time

Posted by cinda at 1:35 AM
Reactions: 
2 comments
First time wat cheese tart..benkang bengkok sebab xde bekas tart
rupanya mudah membuatnya...betull..bahan pun simple
dah lama dah wat tp lupa nak wat entry..next time nak buh buah lak kat atas dia
bagi kurang muak..bende ni x leh makan bebanyak..muak sbb base dia pun lemak
cheese lagi ler lemak..



jamu kat kengkawan..nak makan sdrik byk no plak
sesape nak cuba resepi kat bw nih..

Bahan-bahan untuk Pastry

  • 125g mentega
  • 60g gula icing
  • 1 biji telor (size B)
  • 240g tepung gandum

Bahan untuk Cheese Filling (Inti)

  • 250g cream cheese
  • 50g gula icing
  • 20g mentega (lembutkan)
  • 1\2 sudu perahan lemon
  • 1 biji telor (gred B)
  • Blueberry pie filling

Cara-cara,

Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.

Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.

Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.

Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan ke dalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan di atas dengan blueberry filling dan susun di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.



dah takde bekas wat beso trus..nak makan potong



Monday, March 21, 2011

Anda kekurangan stok???

Posted by cinda at 11:10 PM
Reactions: 
0 comments

huh!!..rumah sape la ni..byk giler ridsect
eauuu...ghumah aku lerr..tekezut bila bukak tpt stok haku..
bebaru nih my PIL kan datang..n kalau nak tau every time diorg dtg mereka akan
membawa sekali senjata ini kerumahku...x kira la datang sebulan sekali...sebulan dua kali
x miss hokeh..ini gara-gara Putrajaya yg terkenal dengan denggi n pengalaman diorang sdrik
penah telantar dua-dua satu bilik kat spital akibat denggi..
dan dengan itu tahap kephobiaaan mereka adelah melampau ..

Belum lagi adegan nak masok tdoo..mmg mcm iklan tuh.
sap sup sap ...kalo aku kat bilik tu mmg x benyawa la..aku plak mmg phobia ngan bau
ridsect..laki aku pon tau pantang hokehh..x elok tuk kesehatan
k la..xde citer lain nak citer..

bubby..



Sunday, March 20, 2011

meh makan lagi...

Posted by cinda at 8:08 PM
Reactions: 
2 comments
Kali ini kami bawakan JJCM dari bangi lagi
mungkin korang besa nampak..
tp x masuk lagi
my PIL datang lagi sbb ade kenduri ari ahad
jadik malam sabtu oleh kerana tuan rumah tidak sihat.eceheceh.
mmg x penah masak pon kalo PIL datang..sbb diorag adventure skit bab makan nih
kat-kat area wong solo(sebelah pon)
Steamboat Antarabangsa
sebenonya dia tiru restoran seoul..serve pon same
tp bagus sbb melayunyer..jadik tanpa was-was lah
mmg sedap beb!!..korang kalau cuba..nanti amek daging byk2
lembut n marinate dia serasa..
'
'
'
'
'




Steamboat Antarabangsa
Bangi

Eat all you can
buffet: RM 22.90 sorang
makan sampai kentut..heheh

ha ..yg tengah rebus..yang kat tepi tu grill
kalo bleh main api kuat n slow..nanti terpercik kat mata kalau dah
masak kecikkan api..



ni atas bawah tok grill...ade ayam..salmon..daging ..sotong..udang..


first trip....
gambo yg bahan rebus luper nak amek..crouded kat ctu..
tp pilihan lebih 30 la..yg cam yong tau fu tuh...

haaaaa...camnih...sedapppppp!!!!
serve sdrik n masak sdrikk

ok balik-balikkan...dia bagi butter sapu dulu baru letak
seafood k

aiscream pon ade..

kat atas tu..ade buah..nasi goreng,,kuih2..
mmg puas ati...air 2 3 jenis..

'
'
'
pas nih dah janji ngan PIL nak terjah
Restoran Sekinchan
yang menghidangkan segala ikan bakar..fresh dari sekinchan

'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'


lom pegi lagi dah promote..huh x menyabooo
'
'
'
'
'
'
'
'


my family pun sebenonya datang gak tp rumah i yg comel x dapat
menampung jumlah guess yang rame...
jadik mak p tido umah pakcik kat shah alam...
jadik kami menemukan diorag kat Alamanda sebelum diorg balik


tempat kejadian

eh eh !xde muka tuan rumah langsung ek....huh x adil...
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'
'

tuan rumah ngan en husben
gud job for me n hubby
dalam dua2 ting tong..demam batuk sakit pale
dapat gak handle banyak perkara.....
solosaiiiiii
 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea