Thursday, August 25, 2011

Salam Lebaran

Posted by cinda at 11:41 PM
Reactions: 
1 comments
iklan ditaja perodua dengan ingatan
pandu berhati-hati..ingatlah orang tersayang hikkkhikk


salam..walaupun kita ada 3 hari lagi nak sambut raya..aku tau mood raya korang mesti dah marii kan???
sebelum blog aku ni coti seminggu aku nak amek kesempatan mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua yang mengenali atau mereka yang sudi menjengah ke blogku ini..
semoga Aidilfitri kita ini disambut dengan penuh kesyukuran..dan paling penting pergi dan balik dengan selamat..aminnn..

Kronologi

Posted by cinda at 5:40 PM
Reactions: 
0 comments
lorr eja nama aku pon salah


alhamdulillah tuan rumah semakin sihat...lama beno tak bersiaran..
bercuti panjang tak bermakna masa banyak untuk mengupdate blog..kalau badan sihat
mungkin blog nih x sunyi sepi macam nih kan kan...meh layan kronologi tragedi apendik aku di bolan posa..hik hik

9 ogos 2011 bersamaan 9 ramadhan
Betul2 lepas berbuka..perut dah rasa tak sedap...tetiba angin terasa penuh satu perut..
berpusing menyebabkan aku x selesa langsung..kekiri kekanan..serba x kena..pergi dapur telan alusid ubat gastrik..masih x rede..huh..ya allah naper nih..nak tido pun tak boleh..

10 ogos 2011 bersamaan 10 ramadhan
Terpaksa mengambil cuti...jalan pun dah macam nenek kebayan cuma xde tongkat je..masih degil x pegi klinik or spital..rasa mcm leh tanggung lagi sakit ni..hubby g keje..tinggal la aku sorang..baring n baring..petang nak buka hubby balik bwk makanan..besa la dia kalau p bazaar ramadhan..habis dia balun beli memacam..huh x pandai berjimat langsung..segala air dia beli..
aku mampu tengok jer..x selera nak makan langsung..aku cakap esok nak p klinik.rasa mcm x surut...

11 ogos 2011 bersamaan 11 ramadhan
pepagi lagi dah bersiap...terus cakap kat hubby nak p klinik Mediviron kat Alamanda..sbb dah dua tiga kali pegi..nampak bagus..hehehe..pastu dekat ngan soping complex..hehhh ade hati nak soping..masuk2 jumpa doktor..cakap sakit perut..n dia check..memula dia tanya ade gastrik ker..
aku cakap x pernah pedih ulu hati kengkadang ade ler...dia pun wat check up..tekan sana tekan sini.sinptom apendik cam ade..pastu dr cakap dia bagi ubat tahan sakit..balik makan..kalau x surut n masih sakit dia suruh datang balik sbb dia nak kuar surat nak refer ke hospital..sebab dah nak masuk 3 hari sakit..
petang dalam kul 6 masih sakit gak bahagian kanan perut..n terus p klinik tu balik..dia check n trus buat surat n jam tuh gak dia suruh p hospital..(aku dr awal dah siap pack baju dlm bag..senang ape2 kena tahan ward dah ready..
tiba hospital terus p kat Kecemasan..leh lex jalan kaki..n bebudak staff spital tanya sakit ape kak..selamba aku jawap..apendik..diorg pun pelik ..sebab relex jer aku.hikhikk..p register..pastu masuk jumpa doktor..dia check itu ini..pastu tunggu kejap..pastu dr panggil masuk ke bilik separa kritikal..check lagi...n doktor putuskan aku kena tahan ward..nurse bwk aku p ward..sambil diorg daftar diorg leh borak n pelik kat aku.huh malas betul nak bersoal jawap..naper aku stedy sangatlah..mcm x sakit lah..kalo org lain dah berguling lah..aku senang cakap tadi aku dah telan ubat tahan sakit..jadik kurang lah kott..
Kul 8 mlm aku dah siap tuka baju spital yang x cantek huhhh..jiran sebelah baru siang tadi operate apendik..husband balik nak amek bag yg aku dah pek..sekali dia datang ..amek ko..segala bagai makanan..mcm stok 2 3 hari..hahaha..org xde pengalaman cam tuh ler...
bende yg aku x leh tahan bila nurse cakap kena masuk drip..huh sebab kurang air dlm badan..adoiiii sakit ooo nak cucuk tiub kat tangan..redha jer lah kan dah sakit..
yang paling x tahan kena bersoal jawap ngan dr untuk kes aku mcm interview kerja..berjela..dia pun compius sebab simptom kronik apendik aku xde..cth demam..muntah..xde selera makan..aku cuma sakit belah kanan perut..dr cakap kena tggu dr pakar datang check..ok..
dalam kul 10 mlm dr pakar n rombong dekat 10 org dr pelatih melawat aku..kena soal jawap lagi..pun xde keputusan..nak operate ke dakk...hadooii...operate ler lekas...aku dah x kesah dah...tadahh jerkk..
dekat kul 11 datang lagi rombongan kira Dr pakar senior plak..diorg bincang2..pastu bila diorg nengok history aku kat spital..wat check kat O&G..diorg suh refer aku kat O&G plak..hadoiii..
maka berangkat lah aku naik kusi roda..p wat check up kat wat bersalin plak..habis selak suma...alhamdulillah xde ape2..balik semula ward..
Datang sekali lagi 2 org plak Dr Pakar seniorr..bincang punya bincang..diorg putuskan wat tebuk memula nengok rahim aku..kalau ok baru diorg potong apendix..sumpah sepanjang melalui semua prosedur..langsung xde perasaan takut..waima nak ngadap bilik operation pun aku dah sediaa..
maka tepat kul 12 mlm dr suh posa..dia cakap insyallah esok pagi masuk bilik bedah..aminnnn..
"i'm ready doc"..
masuk air/drip lagi sakit dari operate

12 ogos bersamaan 12 ramadhan
dlm kul 7 pagi segerombolan Dr pelatih ade la dekat 20 org..wah...malus seh...muka bangun pagi pastu doc lelaki suma hansome2..doc senior terang kat diorg..bla bla bla..pas diorg blah..nurse suh aku tukar baju sbb nak tolak ke bilik operate sat g..wah berkoba-koba..sbb nak kuar cepat..seksa rasa duk siptal..
tepat kul 8.30 aku pun ditolak ke bilik bedah..segala ayat quran aku baca..bismillah 5 paling penting nak hilangkan gemuruh..tiba bilik bedah..wah rasa meriah pulak..ramai rupanya nak nengok aku kena operate..tapi suma doc pompuan..muda2 jer..pas kena soal bagai..name saper? kat pengenalan bape?..nak kena bedah ape? huh..berulang2 diorg soal...n tibalah masa diorg nak pengsankan aku..kejap giler..lepas dia cucuk ubat bius ..pastu doc suruh tarik napas..lepas sebanyak 3 kali terus aku x sedar diri dah...sampai la dia tepuk2 pipi aku n sebut nama..hah abis dah...perhhhh lege..alhamdullilah..semua dah berakhir...
kena sorong balik ke ward..baru rasa sakit sikit2 kat perut..terus tengok perot...oh ade 3 tebuk paling besar kat betul2 sebelah pusat..lorrr diorg gam jerkk..wah ngerikk..
dalam kul 12 doc pakar datang check..paling aku terkejut...dia cakap..'ok dah selesai u boleh balik'' hah x sampai 3 jam rehat dah leh balik..ayo...express betul ..kira x sampai 24 jam pon aku masuk..husband pun pack2 yang tak tahan...balik dr bilik bedah..dalam mamai2 aku nampak hamper beso kat katil..huh saper plak bagi nih..nurse plak leh tanya aku saper bagi kak hamper nih..lor mana la aku tahu bebalik jer dah ade..rupanya hamper dari JAKIM..diorg punya la jeles.. siap cakap..huihhh masuk x sampai 24 jam leh dapat hamper..hampeh tull..nak wat camner rezkiiiii..kan kan..
Alhamdulillah..sepanjang 18 jam berada di hospital layanan adelah memuaskan..mereka juga prihatin..dannnn x perlu bayar sesen pon...aminnn dan yang paling gumbira..dapat coti 2 minggu horeyyy...terus call adek nak tumpang balik muooo..(sepanjang aku masuk ward sorang pun relative aku x tau makpak aku ke..makpak metua ke..suma x tau..bila dah tau habis kena marah .hikhik..bukan aper..nanti diorg datang penat2 pastu kejap jerk aku dah kuarr kan...
n sory kengkawan yang nak datang melawat..bukan ape..i malusss lah..lg pun mmg aku dah nak balik kg pun masa tuh

hamper yang menjadi kontroversi..huhuhu..
rezki nak wat camner kan kan..


sedikit info tentang apendik
sakit perut disertakan demam..muntah2 tiada selera makan
sakit yang berpanjangan dibahagian kanan abdomen
apabila ditekan dan lepaskan lagi sakit
segeralah berjumpa doktor ditakuti apendik tu pecah
apendik banyak berlaku di negara2 maju
peluang untuk terkena apendik bagi kanak2 adalah tinggi
sekian..
untuk pedoman diri sendiri gak...jagalah kesihatan anda!!
Prevention Is Better Than Cure
ingat tuh!!

Monday, August 8, 2011

Kejadian sblom posa: Umai D' Lake

Posted by cinda at 12:41 AM
Reactions: 
3 comments
kali ketiga bersiaran hari nih...gehgehgeh...haha rajin tahap cipan
kejadian nih masa lom posa ari tuh..nak war warkan tempat baru kat potrajaya nih..
kengkadang kan kita mcm blurr kalo nak makan katner ler ek??
aku org putrajaya pon tau dari paper ..hikhik..padehal depan opis jerk kat Presint 2
..ke korang dah tau..
dah 2x aku g...ok la sedapp..lokasi pun best..angin sepoi sepoi..kalo malam lagi cantik kot
g ngan geng geng opis..cuma nak pesan kalo g waktu kerja elok p jumaat sbb org lelaki xde..order pun laju..ade skali p ari selasa..lamaaa la gak tggu order..ramai orang..

ape lagi g cuba..




banyak menu leh pilih


cantikkan??kalau open air...kat atas pun leh lepak


pintu masuk


Faberet Tun Mahathir..lempeng kelapa..memang sedapp..sambal dia


Nasi goreng Umai..mesti cuba!!


Nih masa g hari selasa..nak bejanggut la gakk..


hehehehe



ape motip budak ini??? x memasal clapsclaps plak..
kumbang sekor...suka sangat hurung bunga bunga...

Sunday, August 7, 2011

Menu berbuka hujung minggu..

Posted by cinda at 7:30 PM
Reactions: 
0 comments
hahaha...poyo sajer nak view menu berbuka saye dihujung minggu..amat malas nak kuar p berbuka..dah tau mesti jem sana jem sini..masak kat umah lagi puas ati..leh betambah tambah
dah abis buka terawih bwh umah bagi..kul 11 chow jenjalan p kl..jengah jengah
jalan TAR..patu jengah b.bintang..pastu rasa nak jalan lagi kitorg p I-City lak...cian kat husband
x penah g..hehehe...tp mungkin bulan posa..xde org sangat lengang...
tu jer nak citer...





Kerabu daging masam manis

Posted by cinda at 5:06 PM
Reactions: 
0 comments
salam...
jumaat ari tuh..jenjalan kat blog "aku bukan chef"..terus tayang dia nyer new entry..kerabu daging...perhhh terliokkk sampai nak kuar ayak liukk..hahah kurang pahala dok nengok belog memasak disiang hari..xpe niat nak carik idea memasakk..terus laju2 p merket bli daging n segala mak nenek bahan nak menrealisasikan kerabu nih..meh layan resepi mudah ni..

  • Memula potong daging comel2 pastu rebus ngan secubit garam hingga betul2 empuk
  • tumbuk cili atau lada hidup sebanyak kang lidah korang tahan..(i buh cili 5 ulas..baru ummpphh)
  • gaulkan cili yang dah ditumbuk tadi pada daging..
  • masukkan daun saleri/bawang yang dah dipotong..pastuh masukkan sesudu dua sos ikan..
  • gaul sebati..n masukkan pulak gula n garam dan serbuk perasa..gaul lagi
  • nak cantikkan pemandangan daging tuh cinda letak hirisan tomato n last sekali peraskan limau nipis secukup rasa..
  • maka gaulkan sehingga betul2 sebati...dalam tu ade rasa masam..manis..masin..n sedappppp sangat...

cara penghasilan..

Wednesday, August 3, 2011

ayam kenny roger homemade...

Posted by cinda at 7:27 PM
Reactions: 
2 comments
salam...dah lama cinda tak ada entry masak-masak kan..kan..
semalam terajin sikit...dan ade mood nak panggang memanggang..resepinya mudah yer puanpuan...x ikut detail pun xpe..campak campak jer..insyaallah compem sedappp...
kalo rajin buatla coslow n kentang lenyek..cinda rebus jerk kentang pastu bakar skali ngan ayam..sedap untuk dibawa berbuka..bila aromanya berjalan satu rumahh...



1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
• Bahan-2 untuk make up ayam :
• 3 biji bawang besar
• 4 biji bawang putih
• 1 inci halia
• 2 atau 3 sudu besar sos lada hitam - aku tadak sos nih ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk.
• 2 sudu besar madu
• 1 ketul kiub ayam Knorr
• 2 sudu besar gula pasir- hana gune gula perang
• 2 sudu besar herba campuran- akak guna serbuk rempah paprika je
• 1 1/2 sudu teh garam halus
• Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
• Sedikit mentega
Cara Penyediaan
1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam.- hana perap semalaman.
4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak. Semasa membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
5. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.

Tuesday, August 2, 2011

Comelnyerr diaa

Posted by cinda at 5:51 PM
Reactions: 
0 comments
Majlis perkahwinan Farah breb breb....chomel sungguh..
semoga berbahagia ke akhir hayat..amin

















 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea