Monday, October 31, 2011

Tentang Dhia...

Posted by cinda at 1:18 AM
Reactions: 
0 comments

Tak sabar tunggu kul 7...sofiya..
abis sofiya...
kita layan drama nih plak...Tentang Dhia

Hero kachakk....heroin cun melecunn..musti bestt kannn 


Tuesday, October 25, 2011

Kebudakkan sungguh..

Posted by cinda at 1:11 AM
Reactions: 
0 comments
Smalam..bukak bukak peti ais jumpa bende alah nih...


nih x lain laki aku ler membelinyer nih....kalo x jumpa yang nih..aiskrem mesia pun dia beli..
seingat aku last aku makan aiskem pop nih masa sekolah rendah..lebih 20 tahun lalu..
kenangan sungguh..cara makan patahkan sajer..wahh nikmat x terhingga rasanya..sambil balik skolah kan..
my laki mmg kebudak-budakkan skit..mungkin xde anak lagi..dia plak nak jadik budak..jajan dia kat rumah mesti ade twisties..kopok meggie..n aiscream..kalo xde pe kat umah dan dan tuh dia ajak beli jajan..

Sunday, October 23, 2011

wordless monday..boleh ke??

Posted by cinda at 8:05 PM
Reactions: 
0 comments











Thursday, October 20, 2011

Jumaat yang indah..

Posted by cinda at 6:32 PM
Reactions: 
0 comments
Cepat masa berlalu..Jumaat datang lagi..penghulu segala hari..seronok nak datang kerja..motiff???
sebab esok sabtu..pastu bersepah jualan disekeliling opis ..buleyyy???




Rindu nak berdating ngan En Suami...
Pelangi di pagi jumaat..indahkan..

Wednesday, October 19, 2011

Kawan Imaginasi

Posted by cinda at 7:04 PM
Reactions: 
1 comments
Salam khamis...pepagi tadi masa siap nak g opis bukak tv..sambil solek dok dengo si Wardina dok citer tentang KAWAN IMAGINASI..tentang kanak-kanak yang suka berimaginasi konon ade kawan bermain..berbual padehal dari segi sedar bende tu atau kawan imaginasi tu xde pun..hal nih dah berlaku kat si qaseh zirah bila anak dia suka main ngan kawan imaginasinyerr..jadik kata si Wardina..jangan risau tu bukan hantu atau ape..maksudnya budak tu mempunyai daya pemikiran yang tinggi dan seorang yang bijak..ha tu dia cakap la...kita orang melayu ni mmg lebih nak relatekan ngan bende ghaib kan...

cuba baca contoh orang yang pernah mengalami sendiri situasi ni..

Aku salah seorang yang pernah mempunyai kawan imaginasi @ imaginary friend, di mana namanya aku sendiri pun tak ingat. Ia hadir sejak aku sudah boleh mengingat peristiwa pada usia 2 tahun, di usia aku mula tahu berjalan, tetapi aku hanya mula tahu bercakap/berkomunikasi secara lisan sejak berusia 7 tahun. Bahasa yang aku gunakan sebelum mengerti bahasa seharian ialah, "Aaa, uuu,eee, auu, ee, uuu, haaa, hahuuu, daiii, waa" hue hue hue. 

Berdasarkan cerita orang yang melahirkan aku, aku sering dilihat bermain seorang diri, bercakap seorang diri, berlari kejar-kejar seorang diri dan marah seorang diri tetapi keadaannya seperti bercakap dengan seseorang. Bermain seorang diri dengan ekspresi muka yang gembira menimbulkan 'awkward' di mata seorang emak. Tetapi situasi itu berakhir pada usia aku menganjak ke angka 12. Ke mana perginya beliau yang sentiasa menemani aku dan sentiasa di sisi aku? Aku percaya situasi 'imaginary friends' tidak berlaku pada hanya aku sahaja. Kalian?

Kawan imaginasi ialah terma yang digunakan dalam fenomena psikologi dan sosial di mana sebuah hubungan interpersonal yang berlaku dalam khayalan dalam sesebuah keadaan di mana kawan imaginasi ialah perkara yang nyata kepada pencipta watak ini. Kita mulakan dengan fasa kanak-kanak.

Kebiasaannya pada fasa ini, kawan imaginasi wujud sebagai karakter yang sentiasa menemani mereka, menjadi peluah emosi mereka dan menjadi teman bermain dalam ilusi yang jelas. Tidak semestinya fenomena ini wujud di dalam mereka yang 'lonely' @ keseorangan, ia kebiasaannya wujud pada kanak-kanak yang berimaginasi tinggi dan kreatif. Wujud pro dan kontra untuk kawan imaginasi, kerana kebergantungan terhadap kawan imaginasi boleh menyebabkan jiwa mereka hilang dalam realiti.
contoh-contoh pro dan kontra;
kes 1: 
anu A sering berbual seorang diri dan mengasingkan diri daripada orang lain. anu A turut takut berhadapan dengan orang lain. dia menganggap dunia ialah keadaan yang berpuaka dengan dirinya. kawan imaginasi menjadi satu epitom dalam hidup anu A yang mengatakan dunia ini buruk. keadaan yang berterusan akan menyebabkan anu A ke arah aspeger(sejenis autistime/persasive disorder).

kes 2:
anu B sentiasa gembira dan tersenyum sepanjang masa, dan selalu berkata dengan emaknya, yang dia ingin bermain dengan kawannya tetapi dilihat bermain seorang diri, dan kadang-kadang apabila dia menangis tiba-tiba, dia akan mengadu kepada emaknya yang si kawannya membulinya.

Boleh jadi, kawan imaginasi ini menjadi penasihat dan membimbing pemikiran kita, dan boleh jadi kawan imaginasi ini menjadi penghasut utama pemikiran kita. 

Tuesday, October 18, 2011

Kerja n Jumpa Orang Terkenal

Posted by cinda at 11:32 PM
Reactions: 
9 comments
Assalamualaikum..salam tengahari suma..ermm..terasa nak update blog pastu teringat pic bajet yang x terusik lagi..meh kita layan gambo i bersama orang orang besar dalam kerajaan.Sepanjang sepuluh tahun kerja ngan kerajaan nih rasa seronok ada..x seronok pun ade..ialah persekitaran orangnya x sama ngan private kan..mcm2 hal berlaku..cuma pandai ngan x pandai bawak diri kan kan..
aku start kerja gomen tahun 2001..wah masa dapat surat..mak aku punya x sabar siap bawak surat p tempat kerja aku..sebabnya dia nak tahu sangat ape isi kandungannya..amanahkan mak aku..padehal bukak jer la..agaknya dia takut sbb ade tulis Urusan Kerajaan kan..wah bila bukak wowww dapat keje tetap..alhamdulillah seronokk..lagi best aku kena pulangkan surat setuju terima ke JPA..bapak aku nyer xcited lak..sanggup hantar trus ke JPA Putrajaya padehal org tu suh pos jerr..hahaha...saper yg xcited sgt nih..
mana x bapak aku xcited dia yg gigih isi borang..3 x wei..kali ke 3 alhamdulillah dapat. Ya Allah x sia-sia aku berdoa nak dapat kerja tetap..bukan ape stress kerja kat farmasi dok menghadap bos yang peliks dan peliks kan..lagi pun mmg impian aku nak keje kat KL..dulu dok usha mak aku cakap nak keje bank kat kl.perhhh jgn harapp..duk la ko kat kampung..
Ni nak citer masa  hari interview..mmg dari awal pilih Melaka tempat interview..sbb dekat ngan kg aku muoo kan..
dan yang best skali aku orang first masuk bilikk..aku diinterview oleh seorang dato berbangsa india..x ingat nama..banyak yang dia tanya n seronok plak borak ngan dia sebab mcm x formal..tanya kerja mana skrg..yang best tempat aku kerja kat farmasi pun dia tau..kira selok belok bando muo suma dia tau..walaupun dia org melaka..yang paling best dia tanya.."kalau u dihantar ke kuala lumpur atau Putrajaya u boleh ke???" mustilah jawapannya BOLEHkan..lama dah tunggu weh ..x kisah la tu memana..masa tu lak pakwe aku mmg dah keje kl..wahhh dapat kawin cepat..hakhak gataii..ok berbalik pada interview..aku mcm xcited n rasa cam dapat, maklumlah org first kena interview..eh memacam lah dato tu tanya..mmg santai leh lawak n gelak2 lagi..

Part tiga..menunggu keputusan..lagi besttt...dapat ke x dapat..Satu hari tuh..tengah-tengah aku kerja kat farmasi..si Dato yang interview aku tu datang..wah terkujat-kujat aku..takut pun ade..(masa interview ,aku bagitau aku kerja kat farmasi depan Astaka n dia tau tempat tuh)..pucat muka aku..sbb takut kat bos aku..dia pun borak-borak ngan aku..tetiba bos aku lalu..si dato ni leh cakap.."you tau x staff u nie nak kerja kat kl"..
bos aku nih blurr..n jawap "ntah x tau"..lagi gigil aku..masa tu aku x dapat lagi surat tawaran kerja tuh...WAHHH..hati dah mula xcited..betul ke aku dapat kerja nih..biar betul Dato nih..korang ade !!!!hahahaha
alhamdulillah dalam 2 minggu aku dapat surart tawaran tuh..bila citer kat mak aku..dia pun surprise..

bila dapat surat tawaran aku ada masa sebulan ngan tarikh lapor diri,,jadik dah hantar surat resign ngan bos..dia dok merayu siap nak naik kan gaji aku..ape kes..takat naikkan rm50..dia x tau plak sengsara aku keje ngan dia..maka bersiaplah aku dengan segala kelangkapan..beli tilam.n barang2 lain sesikit..

Tiba hari lapor diri..masa tu atok perempuan aku ikut skali..then trus pegi JPA Putrajaya..sbb nak bagi surat penempatan..lama giler n batch aku masa tu lam 145 orang...naik pentas tuh nak dapat surat mcm graduation plak..bila bukak bukak jer...tulis BAHAGIAN PINJAMAN PERUMAHAN..KEM KEWANGAN jalan Duta..aku sambil lari kat mak aku..xcited giler..korang tau ape aku cakap..."makkkk bos orang Mahathirrrr...hahahaha..poyo .aku memang minat kat dia sesangat..x sangka weh..
pastu terus cari jalan duta sebab kena start keje petang tu gak..meraba gak la bapak aku mencari..bila dah tiba tu aku mcm blurr...eeeiii buruknya bangunan,,,hahaha memilih plak tuh..atuk aku lagi sedap...masa aku daftar kerja..bapak aku p cari rumah untuk aku tdo mlm nya..masa tu atok aku cakap xyah la keje kat kl balik jer la...lorrr mudah putus asa tol la atok aku nih..akhirnya pas kul 4.30 aku pun trun..n alhamdulillah bapak aku pun dah dapat rumah sewa utk aku kat segambut.sewa 450..pastu nasib baik aku ada geng masa tu yg lapor tempat yang sama lam 7 org..jadik diorg pun nak duk sama..settle masalah..
Maka bermula kehidupan bujang aku diperantauan...yangg paling best skali...baru x sampai sebulan keje..masa tuh naik keje lepas raya..aku dapat gambo ngan Mahathir..n paling best suma takut nak ajak..oleh kerana jumpa idola depan mata aku pun selamba.." Dato sri nak gambo leh x..dia pun ngan ramah buley buley..yang lain sebelum tuh malu2 trus menyelit nak gambo sama..poyo la .Mahathir nih xde la protokol cam pm yg baru2 nih..dianyer bodyguard pun x garang..leh sesama gelak lagi
haaa..tengok gambo bawah nih...

ha..rapat gilerr x aku ngan PM..tau kenapa..sebab suma dok himpat gilerrr..sampai aku jeritt..malu siott..masa suh ajak sorang pun x berani..ade la 3 keping lam simpanan aku ..kelakar pun ade sbb datin Siti Hasmah duk tunggu turn nak gambo..pastu leh plak bateri kamera habis..hampeh..tapi dapat borak-borak ngan dia..ramah sungguh..tanya cam ner kitaorg cuti raya best x..

opis baru aku...kat Putrajaya..pas keje 2 tahun kat Jln Duta aku mintak tukat Putrajaya plak sampai sekarang

Korang rasa ade ke PM nak layan company laki aku yang cikai cikai tapi Mahathir sanggup layan n bagi pandangan yang bagus..ni masa husband buat apointment nak tanya pandangan tentang produk baru dia.. kat opis Mahathir di Putrajaya..

Nih pun menteri yang mesra rakyat.Tan Sri Nor Yaakop..ajak gambo laju jer dia..paling best siap cucikan gambo bagi kat kitaorg sorang sekeping...korang ade!!!! bukan gambo nih la..ade 2 3 lagi gambo ngan dia..

First time bajet ngan PM baru..
with Datin Sri Rosmah Mansor

borak-borak ngan i..yg tudung hitam tuh...
dua-dua datang melawat



Ni plak ngan PakLah Tahun 2008..


alhamdulilllahh..sekian...BERKHIDMAT UNTUK NEGARA

pojaan hati

Posted by cinda at 1:20 AM
Reactions: 
3 comments
seronoknya mereka-mereka sebab dapat jumpa pojaan hati memasing..
mentang2 la i dah kawin...tak ajak pon.huh..
dah la i tangkap geram ngan si aaron nih..
xpela ni peluang diorg..

kejadian di One Utama..aktiviti oleh Shell-save fuel






si mamat aaron nih x join pun shell event tu..
citernya pas abis event adik n kawan2 nnyer jenjalan dlm One Utama
jadik terjumpa la si aaron nih..makanya yang l;awak..kawan-kawan adik aku...
dengan peghaknya kejo si aaron (ingat senang nak jumpa kata si pengejar)
maka bergambar sakan la dia..
mamat nih siap ade bodyguard tu..garang adik aku cakap








Tuesday, October 11, 2011

Entry Raya Lagi

Posted by cinda at 6:31 PM
Reactions: 
0 comments
haaaa...ketinggalan keretapi..banyak bende nak masukkan sebagai entry..
meh layan gambo jerk..xde masa nak citer..biziii manjang..























dah abis majlis baru terkira-kira nak bayo segala catering...huh..

Wednesday, October 5, 2011

perlu terapi...

Posted by cinda at 10:49 PM
Reactions: 
0 comments
shoppingggggginnnnngggggggg...
betul2 perlukan terapi ini..
setelah melalui segala beban yang menyesakkkkan minda...
hahahahahahahahahahahah


chomel2 balzer inihh...i need one....

Tuesday, October 4, 2011

persiapan awal..(part 1)

Posted by cinda at 9:47 PM
Reactions: 
1 comments
Salam. Dalam dok bizi yang belum naka abis ..orang lain dah berpusu-pusu masukkan gambar event raya hari tu..i pun nak la letak supaya nanti jadi kenang-kenangan dihari tue..ekk..


 cantekkk x??
inilah hasil perahan idea dua jejaka untuk memenuhi kehendak i..muahhh

rejecy kali pertama , menyediakan menu lebih rumit
dari decoration

 haa..amek ko reject kali kedua..
sebab i cut2 mana yg patot..sudahnya berganda ganda plak tambah menunyerr

 masa naik backdrobe kita lagi dua hari majlis

 mereka-mereka yang x pernah putus idea..

 yeyyy...gerai impian akhirnyaaaa...

 jejaka rebutan ramai ..suh aperrrrr jerkkk suma BOLEHHH!!!


 Kad jemputan untuk para VVIP dan VIP
 

 pagi sebelum majlis berlangsung

 TADAAAAAA!!!..memenuhi tema x??
cantek kan??









oks...takat tu dulu..next entry gambo pakai lawo2....
 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea