Saturday, January 28, 2012

aku mahu terbang

Posted by cinda at 7:49 AM
Reactions: 
1 comments
belog bercoti untuk beberapa hari
tuan rumah mau berlibur
mau ngabisin uwang jota jota..
udah deh..mau tidur..


Friday, January 27, 2012

cuti yang mcm x cukop!!!

Posted by cinda at 12:54 AM
Reactions: 
2 comments
Alhamdulillah...penat badan masih tak hilang..berminggu sudah x update blog, cuti raya cina yang penuh dengan aktiviti keluarga..kawin la ,.birthday la..pastu nak kena handle memacam untuk my vacation nih..huhu dah mcm travel agent plak rasa ..ye la nak bawak rombongan..alhamdulillah suma dah settle,

pasport-check
money changer-check
hotel-check
pemandu-check
detail pasal vacation-check
Bila bawak PIL ni..ade risau sikit pasal kesihatan diorg..hopefully diorg sihat sepanjang kat bandung nanti..
raya tu g jumpa diorg..wahhh meriah menukar duit..yg kelakar nanti penuh la LCCT dengan segala cucu cicit duk mengantar atok kesayangan nak berjalan..sayang benau kat atoknyer..mana x, atok xde nih pepandaila korang nak makan ..selalu suma dah sedia..hahaha..bagus gak sesekali bwk lari diorg tu..penat nak melayan kerenah cucu2 yang happening..hehehe..

 Happy Birthday ayah!!...semoga panjang umur...dimurahkan rezeki, sihat selalu
dan sentiasa ceria disamping anak cucu terchenta..

kek untuk atok!!
makan makan ni pak metua yang belanje..sebab sebelum tu..
abang ipar dah support celebrate kat hotel..
dengo diorg citer la..sbb sy n hubby x dpt join..
sebab lagi best..diorg plan ayah x tau..suh atok pakai cecantikk..pastu sampai sampai restoran hotel..
suma staff hotel kat ctu bawak kek sambil nyanyi HAPPY BIRTHDAY...wah sungguh terharu my pak metua..alhamdulillah dalam usia 75 tahun..segalanyer telah lengkap, semua anak dah ada kehidupan sendiri..
dan anak anak x pernah putus nak membahagiakan ibu bapa..

 sepanjang tidak meja..alhamdulillah suma ada..cuma sorang cucu kat egypt
x dpt join..





raya cina tu balik muau..rasa x seronok plak..sebab bando kecik tu dah jem ..bandar penuh dengan singaporian, suma belagak dengan keta mewah..jadik niat nak merewang tengah bando mmg x la kan...main tepi tepi bando jer la,,n makan tdo makan tdo..

 @ my hometown...misss oledeyy..

 my mum punya asam pedass...terbaekk!!

 ikan fresh lagi..pas mak goreng terus capai..ratah cam tu jer cecah cili kicap..perhhh!!!mabeless


 permintaan hubby...gigih mak saye masak..saya x reti masak siput nih :)

 besnyerr kalau balik kampung..
selera datang lain macam..

 hehehe..sama x dengan i punya...samakan
tapi pasu mak lagi cantik...abaikan minah yang gigih amek gambo tuh..ngehngeh

 bawak surprise kek untuk my pachik kat umah baru dia..hahahah

 tengok kek ni dah buat tekak aku kembang..terbayang main main ngan cheese..hati teringin nak wat kek cheese nih..nanti la...kalau bebetul teringin gigih la jugak nak buat..

 p umah org berjiwa seni ni..lain sikit..pilhan marmar tu chantek nau..macam pakcik aku cakap tema GOTHIC gitewww...

 my pakcu..alhamdulillah insan seni yang mencurah hasil seni kretif
dalam pelbagai bentuk..lukisan..batik..kraf. dan suara sedap..hehehe

oleh kerana wat serprise birthday utk pakcu dia belanja makan
horehhh...makan besau lagii...

next entry pasai my small reunion ngan xschoolmate..

Monday, January 16, 2012

Cheese Tart

Posted by cinda at 12:51 AM
Reactions: 
0 comments
Semalam ahad..suami masih ade kerja..
trus teringat nak bawak balik Cheese tart pesanan kengkawan kat kampung..
jadi mengulila sepanjang petang..alhamdulillah dah siap,  buat sikit jer..dlm 50 biji..

bukak folder gambar..terjumpa gambar tart masa officemate tempah hampir 400 biji
citer dah lama, dlm bulan november rasanya..layan kan jer yerr..


cheese yang saya guna, Tartura..kalau guna philidhephia..compem x leh jual murah sbb harga 250g dlm rm11..mahal sgt.

 first trip...

 Bila dah masuk angka 200 biji..amboi lenguh rasa tangan..
sambil tu berdoa..jangan la oven cinonet saya buat hal..

 terpaksa guna ruang makan..selalu kalau layan 40/50 biji kat dapur jer..
tips: kalau nak rasa cheese tu x terlampau muak..masukkan 1 atau 2 sudu oren sunquick..


 Siap dipack untuk kenduri kahwin



suka jugak nak buat cupcake..tapi x berapa minat dengan cupcake ni sebab cuma berkenan dengan hiasan jer..kat bawah ni firsttime buat cupcake..manis la pulak kan..


Saturday, January 14, 2012

Sabtu yang indah...

Posted by cinda at 12:15 AM
Reactions: 
0 comments
Salam pagi sabtu...hahahaha..bukan senang nak ada entry di hujung minggu..
pas buat breakfast..my laling kuar to meet a client..situasi biasa..dan saya dirumah..juga macam
biasa..mengemas..basuh baju..mengemop..lap lap..
my laling janji lepas settle her work..kita jalan...yeappp...huhuhu..banyak tempat muncul dlm kepala nih
tak tahu nak pilih...
*Ikea(nak tambah gadget dapur saya..)
*Bukit Bintang(nak carik kasut yg sesuai tuk bersoping dibandung nanti)..
dua tempat for my last choice..hmmm..




 barang baru :)..my mum give it to me..n my apak tolong pasang...bertambah semangat nak memasak,
pasang kat yard..senang nak capai masa masak...

 tadaaaa!!!...hehehe..ni lah dalam dia...





 my new one..teman my mum beli belah lastly terjebak..beli sama mcm my mum punya
cuma design pasu x sama..




 breakfast simple jer..masa makan kat Garden..laling cakap..ha cuba masak cam ni plak..
ok..gigih buat mcm kat garden waqlaupun x exactly rupanya..pastu dah makan versi rumah..leh plak komplen..muak lah..ok xyah masak lagi yg white souce pas nih..

 okk...yang ni permandangan x cantik di dapur saya..bila apak datang rumah dia pulak gigih nak tolong simen balik..saya kata x payah..tunggu luruh suma panggil maintanance buat..

 masa belum runtuh..tapi dah nampak mcm nak runtuh..

 pembantu baru saya..yang lama berkhidmat 6 tahun tanpa jemu...ditarik sana sini
suka yg comel cam nih sebab mudah nak tarik..n yg baru ni..sarung
sampah dia leh basuh..jadik x susah hati mcm yg lama sebab karung pakai buang leh tahan mahal harga dia..


minggu depan raya cina nak balik kampung..
juga nak menghadiri perkahwinan my xschoolmate saya yang cun nih..


kawan lama , fieda(kanan)baru jumpa kat FB
yang paling best ramai kengkawan janji nak trun wedding fieda
hahaha..n yang x best..ade yang tuntut cheese tart saya..sbb x dapat masa raya lepas..
ok la sayang..i made for u special...

Wednesday, January 11, 2012

Enjoy with your foodiess..

Posted by cinda at 10:46 PM
Reactions: 
2 comments
...Hari yang lesu..
tercari-cari mcm mana nak mengembirakan hati sendiri..
hehehe..n x sabar nak jumpa kawan kawan lama raya cina nih...
tak sabar nak jumpa hari sabtu ..hanya waktu cuti mood nak masak membuak-buak..
kalau weekdays bila tiba rumah rasa x bermaya..bosan..dan mood masak mmg kelaut..
jadik sabtu adelah hari sesuai menyediakan makanan sambil layan tv..borak ngan member di alam maya..huhh heaven..
Masa kerja dok layan blogger yg terror memasak..sungguh suka curi resepi mereka
dan yang paling penting simple tapi menyelerakan...
hahahhaa...sian dgn my laling..selalu terbantut niat nak mendietkan diri..
kerana kesian saye akan meneman dia berjoging dan ke gim sebagai motivasi..

 Mencuba angle hair goreng..

 terjumpa resepi di tiamia blog...mudah sangat...nyumnyum

 bila dah dibakar...begini lah rupa..
bahan-bahan, kuah prego, bebola daging marina n cheddar cheese..

 juga terliur bila tengok mama tiamia masak nih..
gulai udang taruk pengaga..
berkobar p carik udang segar kat pasar tani...


 hahha...dah nak abis baru dapat snap...my first trial tiramisu..
next time kena guna 2 peket cheese..x cukupp..n tiramisu jadik x moist

n dessert..bakar waffel..n letak pisang dan ais cream...

*tengah berfikir-fikir ape nak buat? pudding..or tiramisu..?? utk majlis perpisahan saya...kahkahkah  ok x lawaks..very sad actualy... ye di tpt saye..pindah unit pun nak kena buat majlis..nasib ade geng..ok..nak carik bahan..nak carik bahan...

Wednesday, January 4, 2012

26 tahun dulu.....

Posted by cinda at 9:22 PM
Reactions: 
2 comments

Tarikh: 01 Januari 1985
Sekolah: Sekolah Kebangsaan felda Chemplak Johor


Seronok teroka Botani@Putrajaya

Posted by cinda at 9:03 PM
Reactions: 
2 comments

Pagi di Botani Putrajaya..
sefamily breakfast bersama..
seronok bila sesekali tukar angin..kalau x tu lah Tun tejalah tempat isi perut..
suma kena paksa bangun n mandi..hahahaha...i KAKLONG hokeh..garang musti ada
my laling pun semangat..nak joging..nak joging..



 

Bergerak seawal 8.00am..lengang... langsung xde org.
mak cakap...xde org datang pun..i said..jap g ramai ler tu..
memang pun..dlm 1 jam pastu..adik nak p sewa beskal dah abis..kaunter cakap datang balik lepas 1 jam...huh sian..

budak suka posing..

nasi lemak lauk sotong
jemput jemput...
buah buahan..



Terkenang masa duduk dengan atok di kampung..
permainan adalah bahan alam semulajadi..x kuar kos pun..zaman skang..ribu riban kuar modal.
berangan lebih..aksi jer tu..

budak debab berangan konon mcm kat korea..
yer...saya berangan nak p Korea...huhuhu adik i x ajak kakak dia pun


Pnggil si suami..
jom la gambar..cantik permandangan kat sini..
lagi pun hari ni Wedding Anniversary kita...
bila gambo sorang nampak debab..bila tambah my laling..terasa i plak slim..
my laling hasil dibawah belaan saye selama 7 tahun..membesar bagai johan..hahahaha

Suka pic nih..candid..

memang xde talent jadik model...habis kena gelak ngan adik adik








hehehe..xde entry utk Anniversary..
mengimbau kenangan 7 tahun lalu 
Alhamdulillah telah melepasi fasa pertama..
setengah dekad..
semoga impian kami akan dimakbulkan allah...AMIN.



 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea