Tuesday, July 31, 2012

wordless wednesday

Posted by cinda at 8:11 PM
Reactions: 
2 comments

Lepas hajat ke JPOs

Posted by cinda at 6:48 PM
Reactions: 
2 comments
Assalamualaikum Warahmatullah Hiwabarakatuh...
amin amin amin..dah hari ke 12 kita berpuasa..alhamdulillah
happy happy sebab dapat berkumpul dibulan puasa dengan family selama 4 hari

hari ini,gagahkan diri ceriakan hati meneruskan hidup selagi diizinkan..
adat manusia tak pernah berpuas hati dengan apa yang ada..allah bagi nyawa pun patut bersyukur
kalau boleh tiap hari nak happy aje..pantang diuji mudah benar tersungkur..

amboi bermadah pulak tuan belog nih...
hari ni ceria sikit sebab bila si suami call semalam ajak berbuka n soping soping

tapi bila ingat blackie kat umah sedih pulak tapi xpe memang kena keluar nak belikan makanan dia..

nak citer tuan belog nak melepaskan hajat melawat JPO walaupun duit gaji dah licin  hampir habis
sempat buat muka seposen terus si suami top upkan duit untuk berjola joli..




bila sesekali keluar secara berjemaah ni seronok..tengok muka mak..happy jer..mana taknyer org beli barang branded kat JPO dia beli emas ..kelihatan pelik disitu.



ni ha jurufoto nyerr..sesekali nak gak interfram muka ye doq

kat dalam Pedro...rambang mata sangat..geramm banyak cantik cantik


ok boleh jadik model...

 opssss....


 selesa  sangat lah pakai baju ni..i sudah jatoh chintaaa...




hoyehh..rembat ni jer..jadik lerrr...berbaloi baloi


dapat rembat 2 helai inner aidijuma kat booth masa jalan ke Angsana


*teringat dengar ceramah kat radio..kenapa masa bulan puasa manusia masih x dapat kawal nafsu..pada barang..makanan padahal syaitan xde pun masa nih..tapi syaitan cakap aku dah didik manusia ni selama 11 bulan kecuali bulan ramadhan maka hasil didikan dan bisikan tu la manusia masih x dapat kawal nafsu walaupun di bulan puasa..wallahuaklam...


Sunday, July 29, 2012

style sunday

Posted by cinda at 3:22 AM
Reactions: 
5 comments
berhujung mingu disamping keluarga tercinta
sambil shopping menenangkan minda...seronok ? yup

what i wore..thepoplook penny chiffon maxi dress coffee

Friday, July 27, 2012

Faith Friday...

Posted by cinda at 1:54 AM
Reactions: 
0 comments

betapa indah kebesaran allah...





Bukti kebesaran Allah SWT batu tempat duduk Nabi Muhammad SAW sewaktu Israk Mikraj sampai kini masih tetap terapung di udara.

Pada saat Nabi Muhammad hendak Mikraj batu tersebut nak ikut bersama, tetapi Nabi SAW menghentakkan kakinya pada batu tersebut, maksudnya agar batu tersebut tidak dibenarkan ikut.
Kisah Israk Mikraj Nabi Muhammad SAW tentang batu gantung tersebut yang berada dalam masjid Umar (Dome of the Rock) di Lingkungan Masjidil AL AQSA di Yarusalem (Baitulmuqadis).


Wednesday, July 25, 2012

Kali pertama masak berbuka

Posted by cinda at 11:09 PM
Reactions: 
2 comments
Menu iftar day 5
rasanya tahun ni memamng kurang ler nak memasak berbuka, maklum suami memang makin sibuk bila nak raya ni..jadik banyak masa nak menghias rumah ajo..n membeli belah la gamaknya..
macam semalam en somi ajak buka luar..sambil menjamu mata kat soping komplek
esok dah nak balik muar..nak ajak diorg soping kat melaka pulak..meriah2


Kari udang tanpa santan..cubalah x letak santan sedap gak mcm kari mamak

 goreng ikan wajib ada cili kicap

sup sayur perisa tomyam

Tuesday, July 24, 2012

mee bandung muauu..

Posted by cinda at 6:30 PM
Reactions: 
2 comments




RESEPI MEE BANDUNG SIMPLE
Resepi Asal : mak mertua


Bahan-bahan

1 peket mee kuning
4-6 ekor udang basah
1-2 ekor sotong potong ring - jika suka.
50g udang kering ( blend )
1/2 biji bwg besar
3 ulas bwg putih
5 tangkai cili kering- leh tmbh jika nk pedas
suku cwn kacang tanah goreng (tumbuk/blend) - klu tk nk letak pon tkpe tp lebihkan udang kering utk memekatkan kuah.
2 biji keledek saiz kecil - rebus dan blend 
telur (ikut bilangan bape owang nk makan)
sawi
tauhu goreng.
bawang goreng
Hirisan cili merah
Air rebusan daging
Gula
Garam
hirisan daging
limau kasturi / limau nipis

Cara-cara

Celur mee kuning 
Blend bwg besar,bwg putih,cili kering. Panaskan minyak dan tumis hingga cili masak. 
Masukkan udang kering yang telah diblend hingga naik bau. Kemudian masukkan air rebusan daging,kacang, keledek yang dikisar dan udang basah, hirisan daging dan juga sotong. Didihkan. Masukkan pula gula dan garam secukup rasa.*rasa mee bandung manis2 pedas. 
Kecilkan api. Pecahkan telur sebiji2. Jgn kacau supaya telur tidak pecah.Biarkan telur masak/separuh masak (terpulang).. Akhir skali masukkan sawi. 
Tutup api. Curahkan di atas mee. Dan hiaskan dengan bawang goreng, tauhu goreng, hirisan cili dan limau kasturi. Siap utk dimakan....



Juga kalau malas nak masak ikut resepi boleh cuba pes yang dah siap..mudah, dan cepat nak siapkan
Biasanya kalau nak raya ramai la opismate yg order pes mee bandung kat bawah ni..sebab mudah dan sedap
pada member yang rasa nak order boleh order sekarang..sebab sesambil aku balik leh la beli..


foto: google


Monday, July 23, 2012

laa..comelnya mereka berpuasa

Posted by cinda at 7:27 PM
Reactions: 
4 comments

comelkan mereka....














 tapi yang kat bawah ni memang degilll



huuuuuhhh






teringat aku masa zaman kecik g skolah...






singgah mana mana paip 







eh sebijik la mcm ni...











mcm jer tau bukan sama....














...ok jangan komen memacam.....






hiuihhhhh....legaaaaaa.....

Balas dendam..tragedi sebelum posa

Posted by cinda at 5:26 PM
Reactions: 
7 comments
Orang lain duk sibuk buat entry lauk berbuka..dah masuk posa ke tiga aku masih x masak pape lagi
posa pertama n kedua buka kat rumah MIL..hari ni rasanya tapau jer kot..

cuma nak kongsi makanan balas dendam sebelum posa ari tu,,,


 Asam pedas kat RASA Alamanda..yang menepati tekak johorku
walaupun asam pedas ni dari Melaka

 rice seafood cheese..ntah betul ke nama dia..kat Padi,galeria PJH

 Anglio Oleo 3 hari sebelum posa kat Al Dente

 roti sedapp..juga dari Al dente, Galeria PJH

 sehari sebelum posa.teman opismate teringin beno lamb kat Padi

Coolblog...perhh sodapp

en somi tapau burger..



dah dapat dapo baru pun tak semangat nak masak lagi..


sebab tak tau la lately nih..kalau dah baring kat sofa nih sambil ngadap lappy terus perut tak lapo
sampai kena tegur ngan somi kalau dia balik pun aku wat x tau..blakie pun naik menyampah ajak borak pun aku malas..

fuhh..kena balik kepangkal jalan ni...

Parcel

Posted by cinda at 1:12 AM
Reactions: 
2 comments

yeahhh!!parcel ke dua dah sampai...
huhuhu tahun nih beli baju raya online jer...sonang..xyah nak sesak2 ngan org ramai..

yang kelakar ngadap web nih mcm tunggu pasaran saham pulak
tunggu update terbaru..sebab nak cepat2 grab..
sebab kurang sejam yang tantik abissss




Friday, July 20, 2012

Salam Al-Mubarak

Posted by cinda at 5:25 AM
Reactions: 
1 comments

Alhamdulillah berpeluang menyambut Ramadhan lagi tahun ini
Mohon ampun dan maaf



Tuesday, July 17, 2012

Wordless Wednesday!! Glupss!!

Posted by cinda at 7:58 PM
Reactions: 
6 comments
My PIL new bedroom set
nangis pengantin baru nengok!!! ahaks





menantu punya....

tunjuk skit jer..sebab sentap MIL punya complete set..i x baper nak complete


Monday, July 16, 2012

Jadi hakim di Labu Lanjut

Posted by cinda at 8:12 PM
Reactions: 
5 comments

Letak tajuk mesti bagi orang tertanya tanya...
pastu laju laju klik sebab nak tau kan kan...hehehe ferasan...
yer betul saya telah diupah menjadi hakim uihh tinggi sangat kot panggil hakim
senang citer aku jadi juri jer ..

 terkejut gak sebenarnya bila sampai kat majlis ni..kira besar besaran jugak la..masa mula terima ingatkan jadik juri sesaje just peringkat KEMAS daerah..
Rupanya Hari potensi Peringkat Parlimen Sepang 2012 means kitaorg harus memilih juara untuk dibawa ke peringkat negeri..hayohhhh..nasib tuan belog pernah lah jadi juri pun kat tadika masa aku belajar kat Melaka.
           

Kami bertiga HAKIM hari tu...
banyak gak la kategori yang perlu kami hakimi
1. kompang berformasi -3 wakil daerah
2.teater - 3 wakil daerah
3.puppet -2 wakil daerah
4.tarian - 7 wakil

Seronok sangat biasa la budak budak comel kalau dipakaikan mcm org dewasa memang nampak lain n comel sangat, paling comel bila kita tengok skrip sambil tengok diorg berlakon...sebutir sebutir dlm skrip diorg ikut xde ubah ke x ingat ke...sweett..permarkahan memang kita ikut yang tercatat dalam peraturan pertandingan contoh macam tarian,  tempoh,rentak,irama,,kostum n solekan suma kena ambik kira..


 kena ikut suma kategori yang ditetapkan

Group pertama Kompang berformasi yang dipilih sebagai juara dari Infra Bangi...hanya 3 kumpulan dipertandingkan dan mereka memenuhi kreateria kategori seperti yang tertulis diatas

Habis Kategori kompang terus ke Pertandingan Teater
awal2 dah dihantar skrip untuk kami baca n faham..

 skrip penuh untuk teater...


 kumpulan pertama, Tajuk: Nuri yang sombong..

 comelkan diorang...


 Wakil dari tadika Kemas JHEOA(Jab hal ehwal orang asli)


masa ni depan kitaorg penuh ngan makpak duk sibuk ambik gambo,video..
nak isi markah pun x selesa belakang penuh ngan orang, mungkin sebab dewan ni kecik sangat
last2 masa tarian kami dipindahkan depan pentas




 comel bebenor diorang...sebab comel sangat kita ambik la video...

Untuk Kategori tarian diwakili oleh 7 buah tadika
Juara akan jadi wakil bagi Kemas Parlimen Sepang ke peringkat Negeri Selangor











 kumpulan yang diangkat menjadi juara Kumpulan Merak kayangan dari KEMAS 
Desa Air Hitam Permai


 No.3- Pemilihan lagu tak berapa sesuai..tapi pakaian cantik sangatt

selesai pertandingan ketua juri sibuk duk kira markah
dari kul 8 sampai nak jejak kul 2 petang baru habis sesi penjurian...




huhhh...syok sesekali merasa pengalaman baru...
habis majlis singgah jap pekan dengkil dok carik durian 
dan menghilangkan haus..

rm 2.80 sebijik...sedapppp sangat...

Sekian melaporkan...
XOXO   *__^
 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea