Thursday, February 28, 2013

Medan (hari kedua)

Posted by cinda at 6:47 PM
Reactions: 
0 comments
Sambungan dari percutian saya ke Medan Indonesia...
Hari kedua lepas breakfast terus pack baju sebab nak ke hotel kedua..saje seja nak rasa hotel lain pulak
Hotel Swiss Belinn, Medan tapi not recomended..sebab tempat dia terperosok tapi dekat dengan Pasar Ikan lor..


breakfast kat Polonia Hotel..heheh ada nasi impit...sedapp

 bubur pun ado

#Mood Happy#shopping #Pasar Ikan


Dicadangkan kalau nak pergi Medan baiklah pergi pakej ke danau Toba/Brastagi
sebab bandar Medan ni kecik sangat pusing pusing situ jugak n tak banyak attraction
pun, bila tanya driver taxi pun dia cakap macam tu..


Check in Sweet Berlin pastu gerak ke Pasar Ikan

#Choww...mood bohsan malas nak upload banyak..tapi nanti kiter wat entry banyak banyak ek

Thursday, February 21, 2013

Medan (Hari Pertama)

Posted by cinda at 12:48 AM
Reactions: 
0 comments

Salam khamis...
bertunda tunda nak buat entry ke medan ni..nak masuk sebulan dah berjalan..tapi takde idea...biasalah ayat blogger yang tak glamer..takde orang ternanti nanti jadi ikut sukahati nak post bilar kan..
Actually aku takde plan best best mcm org lain nak p Brastagi ke/Lake Toba..sajer nak lepak n ronda Medan je...dengo ambik masa sampai 6 jam..pastu jalan ngeri terus kensel.


Flight ke Medan kul 2.00 petang..terkejar gak lah nak ke LCCT sebab encik somi kerja pagi tu...
tiba Medan pun kul 2.00 petang jugak sebab medan lewat sejam dari Malaysia jadi ngamngam check in hotel..ambik taxi dari airport kena beli tiket kat kaunter dalam RP50,000 (RM 15)
terus gerak ke Hotel Polonia..n check in

Polonia hotel ni dekat jer dari airport dan dekat ngan bandar tapi takde la jalan kaki nak ronda bandar kena request  taxi dari reception kejap jer sampai . Kat medan ni ada dua jer company taxi Express n Blue Bird.Harga taxi fix nak g mana pun bayar RP25,000 bersamaan rm7



Past check in n mandi ..golek golek terus ambik cab nak pegi Sun Plaza..owhhh hotel ni dekat ngan Sun Plaza ,Shopping Kompleks terbesar kat bandar Medan tapi jauh dari pasar ikan (tempat soping baju n lace)




 Hoyehhh..dah sampai Sun Plaza..ronda ronda..wahh memang soping complex ni untuk orang kelas atasan rasanya sebab banyak barang branded n orang orang dia pun nampak kaya
mostly yang pegang ekonomi kat Medan ni adalah orang cina ,tu kata pak supir lah..tapi memang pun sepanjang perjalanan nak ke hotel banyak rumah rumah..mak aihhh kalah rumah sultan kart Mesia ni...
pagar dia pun dah kagum aku tengok..tapi suma tu cina punya..

pusing pusing ..pastu lapar tapi taknak makan fastfood..terus kuar sebab nak cari restoran Garuda


 Bila kuar depan Sun Plaza ni..nampaklah suasana seperti diatas...maka kami pun nak cuba naik motor tu

 ni masa kat atas motor

sepanjang 3 hari tu kitaorang naik motor silih ganti ngan taxi..kalau taxi RM 7 tapi motor tuh RM 4
jer...pergilah mana pun..harga tetap itu tapi ada gak yang demand...
kali pertama naik..budak muda yang bawak..perhhh rasa nak tanggal jantung..laju gilakk



yeeyyy...sampai... dekat jer ngan Sun Plaza


*mood kelaparan*
tapi kitaorang pilih 4 lauk jer...sebab dah kena kat bandung..mahal 

 jus pelangi


Pastu kitaorang jalan kaki masuk lorong sana sini n jumpa lah satu dua factory outlet yang suam suam kuku, tak macam kat Bandung..happening..dapat la laki aku sauk 2 3 lai jeans murah..

Hari pertama kami habis di Sun Plaza..dah penat ukur Soping Kompleks terus balik hotel n rehattt sebab suk nak check in hotel lain pulak....



Wednesday, February 20, 2013

Wordless Wednesday# sooo yellow

Posted by cinda at 12:56 AM
Reactions: 
4 comments


#need to change be4 raya!!

Thursday, February 14, 2013

Foodies for Instagram

Posted by cinda at 7:05 PM
Reactions: 
0 comments
Betul kata Filla bila belek belek Instagram *Baru berjinak jinak*
penuh ngan gambar foods..nampak nau asik makan jer kejenyerr

 #Masak lomak ikan kembung*tapau bwk p opis*

 Tahlil#bacaan yassin hari jumaat@office

 wit Kak Sue layan Nandos


 With En Suami layan Portugues Grill@RASA Alamanda

 With PIL n En Suami Layan Nasik @TomYam Kung Presint 14


 Alone layan ringan ringan@ Honda Service Center Bangi


 Jatuh Hati pada WHITTAKERS Khas dari Langkawi

Semalam layan Laksa & Cendol@tepi kilang Daiso

Tuesday, February 12, 2013

Kenduri Kahwin Johor Style

Posted by cinda at 6:37 PM
Reactions: 
0 comments
Terkedek kedek nak menghabiskan entry untuk bulan Januari
makin masuk bulan Februari  makin padat aktiviti..
Takpelah janji hidup enjoy..

Kenduri kahwin ni dekat Senawang Negeri Sembilan..tapi asal sebenar kaum keluarga dari Johor
 belah husband dah boring duduk Muar jadi beramai ramai pindah dan beli rumah di Seremban. tinggal turn aku n husband je bila time nak pindah sekali hahaha

Actually pengantin perempuan ni sepupu en suami, kira rapat lah rumah pun beli dekat dekat..
yang bestnyer kalau sedara kawin ni orang Johor akan excited nak buat baju
tak kisah la sedara jauh ke dekat ke..mesti nak baju baru..#poyo sungguh
pastu sibuk tanya tema aper..kekonon nak sedondon #poyo lagi




Trend kenduri sekarang wajib ada *Candy Buffet*


harus rasmi *posing sakan kat pelamin sebelum keadaan huru hara*


dengan dayang dayang Chomel


Saya pakai kain lace dari Bandung

#tiga serangkai#


 mamat *JAMBU*

Tradisi wajib:# laluan tol
ikit kebiasaan ada tiga or 4 tol
#tol pertama kat luar
#tol kedua pintu gate (kalau ada la)
#tol ketiga pintu rumah
dan tol ke 4 depan pelamin

Ni tol ke 4: Tol paling mahal sebab nak redah mak mak sedara
tips paling mahal setinggi RM50.00

 Sekatan "tol" untuk majlis belah perempuan

Budaya yang cukup popular bila berkahwin dengan gadis Johor iaitu sekatan tol ketika mahu bersanding. Ketika perarakkan pengantin lelaki ke rumah pengantin perempuan, biasanya akan mengalami beberapa "sekatan" oleh sedara mara belah perempuan, dan "sekatan" hanya dibuka bila dihulurkan sampul berisi duit (jumlah tidak ditetapkan, RM1 pon boleh).

Sebab itu ia dipanggil "tol" merujuk fenomenanya seakan anda membayar tol ketika di lebuhraya. Tapi touch n go, dan smart tag tidak dibenarkan yea.

So awas yea jejaka yang ingin mengahwini wanita Johor, sila sediakan duit untuk bayar tol




penat bincang, bila cek sampul tak masyuk kena mintak lagi dan lagi


Horrey!!!lepas ke empat empat tol







 layan pengantin lama pulak hekk
hahaha  tak sedondon langsung



Tuesday, February 5, 2013

Bisnes Candy Buffet

Posted by cinda at 7:18 PM
Reactions: 
3 comments
Salam Februari semua..wooohooo...
owhh februari be nice to me ehekkk....
Actually verangan nak buat bisnes candy buffet ni baru jer muncul  dan terniat di hati
tapi tuhan punya kuasa...mcm disorong bantal tetiba ada makhluk allah ni bertanya dan menyampai hajat ingin khidmat aku untuk CB perkahwinan dia..In sya Allah. tak tau mana datang tetiba dia teringat kat aku pulak..tulah nak jadi cerita kan..




Ni Candy Buffet kat umah mektam suami aku masa kenduri anak dia Januari lepas
pada aku sangat simple and tak terlalu detail dia punya kemasan cuma mungkin pemilihan warna tu yang membangkitkan kecomelan dia kot.

 tak sempat pulak tanya bape cost yang di charge untuk CB yang simple ni
sebab aku dengar citer ada yang charge hampir 1K untuk CB ni

Kalau tanya kat aku..aku boleh jer ikut pada kemampuan orang contoh kalau dia kata nak CB dalam harga rm300.00 kita cubalah arrange tuk harga tu. jangan pulak orang tu nak espect yang grand sedangkan dia mampu bayar takat tu...tapi sebenarnya ikut kreativiti lah..kengkadang cost murah pun kita boleh grandkan..banyak material kat luar tu yang harga murah n cantik cantik kan...







#Semoga niat hati ini dimudahkan allah in sya Allah..
 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea