Tuesday, July 30, 2013

Wordless Wednesday#baju raya ke ni???

Posted by cinda at 9:14 PM
Reactions: 
3 comments
+

#confuse pulak nak pakai pagi raya..ahak!!!

Bersahur@Burger Burn Ampang

Posted by cinda at 1:58 AM
Reactions: 
0 comments
 Teringin nak makan Meatball kat Burger Burn Ampang..hoi jauh tu..tapi kat kul 12 pun keta banyak
11.30 mlm baru gerak sebab plan nak coci mata p uptown Danau Kota..

 Sampai sampai orang tak ramai sangat..cun lah..takyah beratur panjang..

 burger baru sempena bulan Ramadhan Burger Lazat ayam  RM9.90

hohohoho...yumeehhh....perrgghh..etrang bijik mata bila sampai..
panas mabeles...akhirnya dapat gak makan meatball nih.. Rm 9.90
 


Ahad..si Miera balik dari Singapore trun kapalterbang trus call aku cakap nak hantar murtabak Singapore besar gedabak nih...huhhh..memang terbaek lah..siap buat sahur...

Sunday, July 28, 2013

Berbuka di Wong Solo Bangi

Posted by cinda at 7:44 PM
Reactions: 
1 comments

 Buka senang dapat berbuka kat luar dengan En husband yang bz memanjang ni..
bila dapat peluang terus laju booking tempat,,
hari tu sehari sebelum puasa pergi lepas dendam kat Wong Solo..perhhh rasa sedap gilerr...
tu yang terus booking Wong Solo ni bila dapat peluang..hehehe


 side order..udang tepung

 chah kangkung


 balik layan kek baru dari Secret Resepi 
RM10.00 /slice

*sesapa nak booking untuk berbuka sila telefon 03-89253414 (cawangan Bangi)

Air Jagung Homemade

Posted by cinda at 6:23 PM
Reactions: 
0 comments

Pagi isnin yang suram
memasing dah mood kelaut
suma hati dah kat kampung badan jer tinggal
takpe kejap je seminggu ni..
pape pun pagi ni kita layan resepi nak berbuka..
bagi idea sikit walaupun memasing dah x pikir sangat menu berbuka kannn..

Alhamdulillah tuan rumah dah settle baju raya hahahaha...
tu yang penting hehehehe...
Jom tengok resepi mudah nak menyediakan air jagung homemade 
yang semudah satu dua tiga..yeyyyy

 bahan: setin kordial jagung
setin susu cair
setin krim jagung manis
5 sudu gula

Campur semuanyerrr

*
*
*
*
*
*
*
*
TADAAAAA..sejug air jagung yang pekat melekat..nyum nyummm....

mudah kan...haaa poyooo

ok till next entry

Thursday, July 18, 2013

Salam Jumaat# The Beautiful 99 Names of Allah

Posted by cinda at 6:55 PM
Reactions: 
0 comments
The Beautiful 99 Names of Allah ♥
1 Allah (الله) The Greatest Name
2 Ar-Rahman (الرحمن) The All-Compassionate
3 Ar-Rahim (الرحيم) The All-Merciful
4 Al-Malik (الملك) The Absolute Ruler
5 Al-Quddus (القدوس) The Pure One
6 As-Salam (السلام) The Source of Peace
7 Al-Mu’min (المؤمن) The Inspirer of Faith
8 Al-Muhaymin (المهيمن) The Guardian
9 Al-Aziz (العزيز) The Victorious
10 Al-Jabbar (الجبار) The Compeller
11 Al-Mutakabbir (المتكبر) The Greatest
12 Al-Khaliq (الخالق) The Creator
13 Al-Bari’ (البارئ) The Maker of Order
14 Al-Musawwir (المصور) The Shaper of Beauty
15 Al-Ghaffar (الغفار) The Forgiving
16 Al-Qahhar (القهار) The Subduer
17 Al-Wahhab (الوهاب) The Giver of All
18 Ar-Razzaq (الرزاق) The Sustainer
19 Al-Fattah (الفتاح) The Opener
20 Al-`Alim (العليم) The Knower of All
21 Al-Qabid (القابض) The Constrictor
22 Al-Basit (الباسط) The Reliever
23 Al-Khafid (الخافض) The Abaser
24 Ar-Rafi (الرافع) The Exalter
25 Al-Mu’izz (المعز) The Bestower of Honors
26 Al-Mudhill (المذل) The Humiliator
27 As-Sami (السميع) The Hearer of All
28 Al-Basir (البصير) The Seer of All
29 Al-Hakam (الحكم) The Judge One
30 Al-`Adl (العدل) The Just
31 Al-Latif (اللطيف) The Subtle One
32 Al-Khabir (الخبير) The All-Aware
33 Al-Halim (الحليم) The Forbearing
34 Al-Azim (العظيم) The Magnificent
35 Al-Ghafur (الغفور) The Forgiver and Hider of Faults
36 Ash-Shakur (الشكور) The Rewarder of Thankfulness
37 Al-Ali (العلى) The Highest
38 Al-Kabir (الكبير) The Greatest
39 Al-Hafiz (الحفيظ) The Preserver
40 Al-Muqit (المقيت) The Nourisher
41 Al-Hasib (الحسيب) The Accounter
42 Al-Jalil (الجليل) The Mighty
43 Al-Karim (الكريم) The Generous
44 Ar-Raqib (الرقيب) The Watchful One
45 Al-Mujib (المجيب) The Responder to Prayer
46 Al-Wasi (الواسع) The All-Comprehending
47 Al-Hakim (الحكيم) The Perfectly Wise
48 Al-Wadud (الودود) The Loving One
49 Al-Majid (المجيد) The Majestic One
50 Al-Ba’ith (الباعث) The Resurrector
51 Ash-Shahid (الشهيد) The Witness
52 Al-Haqq (الحق) The Truth
53 Al-Wakil (الوكيل) The Trustee
54 Al-Qawiyy (القوى) The Possessor of All Strength
55 Al-Matin (المتين) The Forceful One
56 Al-Waliyy (الولى) The Governor
57 Al-Hamid (الحميد) The Praised One
58 Al-Muhsi (المحصى) The Appraiser
59 Al-Mubdi’ (المبدئ) The Originator
60 Al-Mu’id (المعيد) The Restorer
61 Al-Muhyi (المحيى) The Giver of Life
62 Al-Mumit (المميت) The Taker of Life
63 Al-Hayy (الحي) The Ever Living One
64 Al-Qayyum (القيوم) The Self-Existing One 65 Al-Wajid (الواجد) The Finder
66 Al-Majid (الماجد) The Glorious
67 Al-Wahid (الواحد) The One, the All Inclusive, The Indivisible
68 As-Samad (الصمد) The Satisfier of All Needs
69 Al-Qadir (القادر) The All Powerful
70 Al-Muqtadir (المقتدر) The Creator of All Power
71 Al-Muqaddim (المقدم) The Expediter
72 Al-Mu’akhkhir (المؤخر) The Delayer
73 Al-Awwal (الأول) The First
74 Al-Akhir (الأخر) The Last
75 Az-Zahir (الظاهر) The Manifest One
76 Al-Batin (الباطن) The Hidden One
77 Al-Wali (الوالي) The Protecting Friend
78 Al-Muta’ali (المتعالي) The Supreme One
79 Al-Barr (البر) The Doer of Good
80 At-Tawwab (التواب) The Guide to Repentance
81 Al-Muntaqim (المنتقم) The Avenger
82 Al-‘Afuww (العفو) The Forgiver
83 Ar-Ra’uf (الرؤوف) The Clement
84 Malik-al-Mulk (مالك الملك) The Owner of All
85 Dhu-al-Jalal wa-al-Ikram (ذو الجلال و الإكرام) The Lord of Majesty and Bounty
86 Al-Muqsit (المقسط) The Equitable One
87 Al-Jami’ (الجامع) The Gatherer
88 Al-Ghani (الغنى) The Rich One
89 Al-Mughni (المغنى) The Enricher
90 Al-Mani’(المانع) The Preventer of Harm
91 Ad-Darr (الضار) The Creator of The Harmful
92 An-Nafi’ (النافع) The Creator of Good
93 An-Nur (النور) The Light
94 Al-Hadi (الهادي) The Guide
95 Al-Badi (البديع) The Originator
96 Al-Baqi (الباقي) The Everlasting One
97 Al-Warith (الوارث) The Inheritor of All
98 Ar-Rashid (الرشيد) The Righteous Teacher
99 As-Sabur (الصبور) The Patient One


Wednesday, July 17, 2013

Tudung baru

Posted by cinda at 8:16 PM
Reactions: 
1 comments

salam khamis...yeyey. nak balik kampung..wah tak sabar
nak ambik first trip batang buruk yang ditempah officer kat opis..Alhamdulillah tahun ni banyak pulak orang order..tapi aku jamin memang sedap sangat batang buruk ni..rangup dan tak manis .

hey citer pasal tudung laaa....sempat pulak iklan...


tudung baru beli kat Jalan Tar..rasanyer ni design terkini kot..pergi seminggu sebelum posa..wahh masa tu dah ramai orang soping raya..hati dah kembang kembang nak p ambik baju raya kat PERTAMA complex..salah aku gak main terjah..last2 tak siap lagi ..
sedapp sangat pakai tudung ni..yang penting takyah gosok...


Gambar syok sendiri*Camwhore* tak hingat
aku takde stail tudung patern yang statik suma bedal..macam macam corak ada
dan yang penting nak yang murahhhh...heheheh

#untuk raya langsung takde tudung lagi...jadik kita recycle jer la pe yang ada ek...

Tuesday, July 16, 2013

Open Day Kementerian Kewangan 2013

Posted by cinda at 5:59 PM
Reactions: 
1 comments
Day 8 Ramadhan..
harapan hari ni nak bertarawih kat surau office harap terlaksana..teringin nak join
mesti meriah sebab bertarawih dengan geng geng sekepala..hahaha...niat dah lari..

pepagi ni nak kongsi cerita kisah 2 minggu lepas kira aktiviti terakhir yang dapat aku join sebab seronok dapat mencurah idea dan buat kerja kerja yang aku suka..

Actually setiap bahagian diberikan  satu booth untuk dihias se kreative mungkin dan hadiah yang ditawarkan juga meriah RM3000.00..jadi target nak menang tu harus ada kan ..sehari sebelum tu memang bertungkus lumus lah sampai 12 tengah malam menyiapkan booth..dan macam biasa barang kat rumah selalu jadi mangsa untuk dihangkut sebagai hiasan sampingan...

 bertungkus lumus menyiapkan booth sehari sebelum majlis


 12.30 malam persiapan terakhir..KSP sempat lalu dan memberi pujian..ahaks!!



 kaunter pre loved..

 candy buffet untuk tetamu

 Wishing tree untuk harapan bajet 2014


 muka excited gilerr..comel jer erra wat peace..

Alhamdulillah..terus hilang penat mengerjakan booth bila dinobatkan juara Booth Paling Meriah...horeyyy

Monday, July 15, 2013

Sambal kering ala Johor

Posted by cinda at 5:41 PM
Reactions: 
0 comments
Alhamdulillah pejam celik dah seminggu ramadhan berlalu...
seronok pulak sebab rasa tahun ni tak sibuk sibuk nak cantikkan rumah..
tahun lepas sibuk la nak mengecat..tukar frame la..buat langsir la..tahun ni kita recycle jer..
tapi guna bahan 5 tahun lepas..rasa cam baru sikit sebab dah lama simpan langsir...

Hari ni PIL nak datang berbuka sebab esok pak metua ada check up kat hospital
tengahari nak balik jap ngemas..hahaha dah jadi habit sejak dulu kala kalau orang nak datang rumah mesti nak perfecto..kemas guestroom..tandas..pastu plan nak masak udang masak lemak dengan pengaga..heheh..

oklah semalam buat lagi sambal kering..ada orang order..alhamdulllah..ari tu ada buat tester..ada yang suka ada yang complain..biasa la tu kan..jadi kita repair apa yag patut

sambal kering ni sinonim dengan orang Johor lebih lagi orang jawa..cara penyediaan dia mudah sangat..bahan pun senang. Kalau dah ada tu asik nak meratah jer kerjanya...




Bahan utama:
kacang tanah ,tempe dan ikan bilis



 untuk menumis guna bawang kisar dan lada kering kisar
tumis sambal sampai betul-betul kering dan jangan bubuh air setitik pun sebab nak bagi tahan lama

 aku lebih suka guna gula perang bagi gelap sambal tu
serasa dengan garam, gula dan tutup api terus masuk bahan goreng tadi dan gaul

 Tada!!!

Nad's Homemade siap...


#Jangan lupa masak penuh kasih sayang okey....dan mulakan dengan Bismillah..ahakss

Sunday, July 14, 2013

Style Hijabista Raya

Posted by cinda at 8:37 PM
Reactions: 
2 comments

HAHAHAHA...
saje menerai update belog kat handphone..
gambar Stylista raya tahun lepas..huhuhuuhu
tahun ni nak gaya ape tah...eh dah ada tema..tunggu..









LOkasi: Rumah MakBaPak, Muar
Photographer: NazEmzan#grapholic design
Pakaian/aksesori: SenDirIanBerHAd..
U

Thursday, July 11, 2013

Mee Hailam Mabelesss...

Posted by cinda at 6:52 PM
Reactions: 
3 comments
Pagi semalam baca belog Filla.gelak bila dia citer laki cakap dia giler sebab pepagi dah tanya nak makan apa untuk berbuka..
semalam laki aku pulak kul 6 baru kedek kedek request makanan nak berbuka...
oleh kerana zaman IT x susah google jer resepi time tu..
dia request nak mee hailam tetiba...
nasib baik pulak suma bahan memang dah ready dalam peti ais...


Bahan:
Mee kuning
2 ulas bawang putih(ketuk)
Sos tiram (3 sudu)
Sos ikan(2 sudu)
lada merah
5 ekor udang sederhana
daging potong slice
secubit garam
2 sudu kecil tepung jagung

cara-cara
tumis bawang putih dan masukkan daging slice bagi empuk..
masukkkan sos tiram n sos ikan dan masukkan air sikit
masukkan udang pastu terus masukkan mee n sayur sayuran pilihan
dan last sekali masukkan tepung jagung nak bagi kuah pekat

siapp!!!

versi dalam kuali
sedap kak ton..tak tipu hahahahahah

Wednesday, July 10, 2013

Women On The Hunt oleh Puspanita BSN

Posted by cinda at 8:28 PM
Reactions: 
0 comments
Mengejar entry sampai tak terkejar..Alhamdulillah tahun ni banyak sangat aktiviti sihat dah aku join..dekat dekat pulak tu..orang kata baru ada life ahak ahak..kalau tak pergi kerja balik duk rumah diam diam..

Aktiviti treasure hunt ni memang antara fevorite aktiviti bagi aku...best ooo..kalau belum cuba jom cuba baru tahu adventure mcm mana...sebabnye kita kena banyak berfikir..pantas..cekap haks...iyola tuh..



 Kul 6.15 pagi dah kuar p ambik geng

 Women on the hunt...Tempat pelepasan BSN HQ ke check point pertama Wangsa Maju...

 submit jawapan di Everly Hotel Alamanda..n makan tengahari truss...

selesai...walaupun kalah tapi puas hati dapat folow suma task sampai habis..walau pun sesat barat punya lama kat Bangi ..


Tuesday, July 9, 2013

Maritim@PulmanPutrajaya

Posted by cinda at 6:39 PM
Reactions: 
0 comments
Salam satu Ramadhan...
hehe..rasa besalah pulak nak buat entry ni..kang sendiri terliur..

kejadian dua hari lepas..balas dendam sebelum posa.Cik Miera nak jugak bawak makan kat Maritim ni
sebab dia dah p ngetes dulu..

 Harga mahal sikit dari PadiHouse

 pemandangan tepi tasik

 nasi goreng...

 aku tak berapa lapar just order mee hoon singapore..

Cik Miera dengan kambing memang kamcing...

Lokas: Maritim bersebelahan Hotel Pulman
Dibuka dari 10 pagi hingga 10 malam
 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea