Thursday, July 10, 2014

Nasi Lemak

Posted by cinda at 12:21 AM
Reactions: 
1 comments
uhhhh...tetiba tengah layan Instagram
terliur tengok nasi lemak buatan sendiri...kihkihkih acaner??

lauk ari ni dah ada dlm kepala...
esok dah nak balik kampung...
gamaknya buat kat muo la...

tetiba rasa cantik pulak aku amek gambo ni...kihkihkih...

Wednesday, July 9, 2014

Throwback#JakartaBandungJakarta

Posted by cinda at 6:47 PM
Reactions: 
0 comments
Punyalah lama simpan gambo...trip ni bulan april tahun lepas
tadi jalan jalan blog peej..citer pasal Jakarta terus semangat nak hapdate

Kali pertama datang Endon ni bawak family in law..ke Bandung tahun 2010
pastu sebelum pegi Jakarta ni..honeymoon ngan laki pegi Medan...

Kali ni ambik perjalanan adventure skit..amek flight ke Jakarta pastu ambik train ke Bandung
pergi ngan member.. plan asal dekat 10 orang yang join...
macam biasa dah last minit tinggal 7 jer yang comfirm

kitaorang berpecah 2 group...
ada yang nak stay kat Jakarta jer...
aku ,adik n Miera nak trun Bandung dulu...last day baru nak soping kat Jakarta






 tengah berkemas si Blckie wat muka kesian macam nak ikut...huuuuuu

 sebelum pergi dah google memacam..camner nak dapatkan bas, harga tiket...sampai airport Jakarta terus keluar dan cari tiket bas ke Gambir Station
ada berderet bas kat situ...cari yang tulis Gambir..harga tiket dah lupa..
perjalanan dalam sejam gitu...
 Gambir Station adalah last station untuk bas ni...

sampai Gambir ngam ngam nak kejar train yang gerak kul 11..dah tengok schadule train kat tenet...
sampai jer terus cari kaunter tiket..tapi kalau boleh jgn layan pakcik yang sibuk nak angkat beg ko nak tolong sampai dalam train..nanti dia mintak bayaran...kemain mahal...

 ok..dah dapat tiket masa nak bli kena tunjuk pasport tau..harga Rp90,000(RM32.00)
pastu leh pilih nak sepuk pengaman/aircord ke tak...

selesa lah untuk perjalanan selama 3 jam....

 sepanjang perjalanan selama 3 jam sharp ok....memang best..selain dapat tengok pemandangan kita boleh menjamu selera..siap ada charger..kerusi pun boleh pusing..

 memula depa datang nak cek tiket..dah macam dalam flight pulak...

 pastu depa datang mintak order makan pulak


muka happy...










 ok dah sampai Bandung....naik angkutan jerr...murahh
kami ambik pak supir keesokan hari ....



 Dari stesen keretapi Bandung..kitaorang naik angkutan..pastu pak supir tu bawak hotel yang dekat ngan Pasar Baru...tak kisah sangat pasal hotel janji leh rehat..


nama pun pelik...

pas check in dalam kul 4 petang cam tu...kitaorang kuar nak p Pasar baru trus..memula jalan kaki jer...pastu tah tak tau mana pasar baru tu..terus tahan angkutan...hehehe...
P bandung ni memang xde plan lain memang nak teman si budak Miera ni cari kain dia nak jual...

Hari kedua..pepagi lagi Pak Supir yang kitaorang dah deal dah tercegat depan Hotel
Plan pepagi nak sambung  ke Pasar Baru lagi...kat sana tak sempat nak snap snap...rambang mata tengok lace huhuhuhu...

 Habis soping ajak Pak Supir makan kat Restoran Sederhana...suka restoran ni sebab bersih n senang pilih lauk

pas habis soping kat Pasar Baru...ada masa lagi 
baru singgah outlet...

first outlet kitaorang pergi kedai jeans...kat Jalan Chihampelas..

 deco kedai ni cantik sangattt...

 tengah tunggu potong jeans...rm10 selai



 bincang plan esok pulak..kat Jakarta...yo yo jerrr...


 ni kedai makan kat luar outlet...time tu hujan...perut pun lapoo...




 hahaha... sempat singgah tempat money changer...perhh beso kot money changer diorang dah macam bank...kena amek nombor dulu...nak tuko duit pun kena bagi pasport korang hiuhiuuuuu


 pas tuko duit...terus singgah Kartika Sari..beli kek yang orang pesan....

Habis makan...dah malam...dah plan nak gerak malam ke Jakarta ..kali ni kita lalu highway pulak....
hahaha besttt adventure,,,kita sukerrr...
lalu highway pun sama ,makan masa 3 jam...tapi supir bawak kemahin laju...dlm 2 jam jerr dah sampai Jakarta...
Oleh kerana dah tengah malam...tak dapat la melihat permandangan highway diorang sepanjang jalan tu...

Sampai hotel dah kul 12 tengah malam...terus check in ..jumpa geng yang satu lagi...pas kek kat diorang...terus terbongkang....hahaha lotehhh..


 yeyyy...dah masuk highwayyy...

 Miera tanya supir..GTO tu apa????
kihkihkih....GTO tuh Gerbang Tanpa Orang kihkihikih...touch n go la tu....adoiii

 Pepagi dah kuar...memula nak tuju Mangga Dua dulu sebab sebelah hotel jerrr...




 Dah habis jenjalan kat Mangga Dua terus cari port makan....
masa kitaorang sampai Mangga Dua tu diorang tengah nak bukak kedai...pastu duit pun dah kering hahahahaha...jadi tengokkk jer la...tempat tu seakan akan..Kenanga n GM jerr....

 Pak Supir bawak kat sini...






Budak ni order otak sapi/lembu masak lomak...wekkkkkkk



 dah habis makan...terus ke Tanah Abang pulak....perhhhh punya la besoo tempat tu....
sama gak macam GM ...kena beli lebih 3 baru dapat harga borong...
tak beli apa sangat pun...
Tnah Abang ni ada banyak Blok, blom A sampai D rasanya....punya la sibuk tempat tu....sakit pala




Flight kitaorang pukul 7 rasanya....jadi dalam kul 5 tuh dah gerak ke airport sebab Jakarta terkenal ngan macet/jem....



Lepak ngabiskan duit endon....

hahaha budak Miera sempat beli beg...yang pink n purple tu...maka beranak ranak lah beg ....
sampai kul 10 mlm perhhhh...baru rasa letih tahap gaban....

#takde plan lagi nak ke sana...stok baju banyak lagi kihkih.....




Tuesday, July 8, 2014

Paprik untuk berbuka puasa

Posted by cinda at 11:26 PM
Reactions: 
2 comments
Hari ni dah hari ke 11 puasa
kepala pun dah buntu nak masak apa...

semalam malas sangat nak masak...
turun cafe..sanggup bersesak ngan orang semata nak memilih lauk..
first time jugak beli lauk berbuka..

dapatla sup tulang, ikan jaket bakar dan hati pedal goreng ngan kacang
beli jugak pizza 2 keping

tapi memang betul lah nikmat berbuka tu lain kalau aku masak sendiri...
bukan nak cakap sedap sangat aku masak...tapi tahap kesegaran lauk tu
bila sahur tu suma makanan dah mengala basi...cium hati pedal dah bau lain...

Jadi tadi gigih la ke pasar balik...
petang ni nak masak kari daging ngan sambal terung ikan bilis..yumyummmm...


Tak pernah sekali aku masak paprik...
selalunya memang beli kat bawah rumah jer..mmg sedap paprik dia...

sebelum balik rumah gugel kejap resepi paprik ni....
aduhaiii senang jer bahannya...
ni sebab nak lari dari lauk kebiasaaan....
laki aku dah tau no dah trandmark lauk sayur aku...

Jom cuba....resepi bawah ihsan mr Gogel

RESEPI PAPRIK CAMPUR
Bahan2 :

- udang / sotong / semuanya - dipotong ikut saiz yg anda suka
- Bwg putih 1 ulas
- Bwg merah 4 ulas
- Bawang besar 1 labu
- 2 sudu besar cili boh / cili kering yg tlh di blend
- Sedikit halia (sikit je )
- 5 helai daun limau purut
- 2 batang serai
- 2 biji tomato
- 4 -5 batang kacang buncis / kacang panjang - potong ikut suka anda
- cauliflower aka bunga kobis 

- sos tiram
- sos cili
- sos tomato
- garam

Cara-Cara :

- Blend bawang merah, bwg putih, dan halia
- tumis kesemua bhn2 yg tlh di blend tadi sehingga kekuningan
- masukkan cili boh aka cili kering yg telah dikisar
- masukkan serai yg telah diketuk
- masak hingga pecah minyak
- masukkan pula ketiga2 jenis sos tadi... agak2 la ye kawan2... x reti dinda nak bagitau sukatannya...
- masukkan garam
- masukkan daun limau purut

- then masukkan segala jenis lauk2 yg ada...
- tunggu sekejap sbelum sayur2 pulak dimasukkan
- kemudian masukkan bawang besar yg telah dihiris
- kacau2 sikit, rasa, dan angkat












Wednesday, July 2, 2014

Puasa Hari Ke 5

Posted by cinda at 11:32 PM
Reactions: 
0 comments
Alhamdulillah..masuk puasa ke 5 dah..
kejap kang dah seminggu puasa...

kejap kang ehh...dah seminggu nak raya...
ecehcehcehceh...

Baru pas balik dari paso..puas membeli..
x culas lari membeli lauk tunjuk...
semalam cuba intai PARAM..
dapat murtabak, katira n bubur lambuk ..pun dah sepuluh hinggit...adoiii

Tadi pi paso...
dapat beli ikan kembung kecik 5 ekor,
sotong sedang 4 ekor
ayam separuh ekor
udang dlm 25 ekor yang sedang...

puas.....
semua baru rm27 sajoooo
ehh sekali dengan cincau rm2...ngehngehngeh

berbaloi baloi..

oklah nak sambung kerja
 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea