Thursday, August 25, 2011

Kronologi

Posted by cinda at 5:40 PM
Reactions: 
lorr eja nama aku pon salah


alhamdulillah tuan rumah semakin sihat...lama beno tak bersiaran..
bercuti panjang tak bermakna masa banyak untuk mengupdate blog..kalau badan sihat
mungkin blog nih x sunyi sepi macam nih kan kan...meh layan kronologi tragedi apendik aku di bolan posa..hik hik

9 ogos 2011 bersamaan 9 ramadhan
Betul2 lepas berbuka..perut dah rasa tak sedap...tetiba angin terasa penuh satu perut..
berpusing menyebabkan aku x selesa langsung..kekiri kekanan..serba x kena..pergi dapur telan alusid ubat gastrik..masih x rede..huh..ya allah naper nih..nak tido pun tak boleh..

10 ogos 2011 bersamaan 10 ramadhan
Terpaksa mengambil cuti...jalan pun dah macam nenek kebayan cuma xde tongkat je..masih degil x pegi klinik or spital..rasa mcm leh tanggung lagi sakit ni..hubby g keje..tinggal la aku sorang..baring n baring..petang nak buka hubby balik bwk makanan..besa la dia kalau p bazaar ramadhan..habis dia balun beli memacam..huh x pandai berjimat langsung..segala air dia beli..
aku mampu tengok jer..x selera nak makan langsung..aku cakap esok nak p klinik.rasa mcm x surut...

11 ogos 2011 bersamaan 11 ramadhan
pepagi lagi dah bersiap...terus cakap kat hubby nak p klinik Mediviron kat Alamanda..sbb dah dua tiga kali pegi..nampak bagus..hehehe..pastu dekat ngan soping complex..hehhh ade hati nak soping..masuk2 jumpa doktor..cakap sakit perut..n dia check..memula dia tanya ade gastrik ker..
aku cakap x pernah pedih ulu hati kengkadang ade ler...dia pun wat check up..tekan sana tekan sini.sinptom apendik cam ade..pastu dr cakap dia bagi ubat tahan sakit..balik makan..kalau x surut n masih sakit dia suruh datang balik sbb dia nak kuar surat nak refer ke hospital..sebab dah nak masuk 3 hari sakit..
petang dalam kul 6 masih sakit gak bahagian kanan perut..n terus p klinik tu balik..dia check n trus buat surat n jam tuh gak dia suruh p hospital..(aku dr awal dah siap pack baju dlm bag..senang ape2 kena tahan ward dah ready..
tiba hospital terus p kat Kecemasan..leh lex jalan kaki..n bebudak staff spital tanya sakit ape kak..selamba aku jawap..apendik..diorg pun pelik ..sebab relex jer aku.hikhikk..p register..pastu masuk jumpa doktor..dia check itu ini..pastu tunggu kejap..pastu dr panggil masuk ke bilik separa kritikal..check lagi...n doktor putuskan aku kena tahan ward..nurse bwk aku p ward..sambil diorg daftar diorg leh borak n pelik kat aku.huh malas betul nak bersoal jawap..naper aku stedy sangatlah..mcm x sakit lah..kalo org lain dah berguling lah..aku senang cakap tadi aku dah telan ubat tahan sakit..jadik kurang lah kott..
Kul 8 mlm aku dah siap tuka baju spital yang x cantek huhhh..jiran sebelah baru siang tadi operate apendik..husband balik nak amek bag yg aku dah pek..sekali dia datang ..amek ko..segala bagai makanan..mcm stok 2 3 hari..hahaha..org xde pengalaman cam tuh ler...
bende yg aku x leh tahan bila nurse cakap kena masuk drip..huh sebab kurang air dlm badan..adoiiii sakit ooo nak cucuk tiub kat tangan..redha jer lah kan dah sakit..
yang paling x tahan kena bersoal jawap ngan dr untuk kes aku mcm interview kerja..berjela..dia pun compius sebab simptom kronik apendik aku xde..cth demam..muntah..xde selera makan..aku cuma sakit belah kanan perut..dr cakap kena tggu dr pakar datang check..ok..
dalam kul 10 mlm dr pakar n rombong dekat 10 org dr pelatih melawat aku..kena soal jawap lagi..pun xde keputusan..nak operate ke dakk...hadooii...operate ler lekas...aku dah x kesah dah...tadahh jerkk..
dekat kul 11 datang lagi rombongan kira Dr pakar senior plak..diorg bincang2..pastu bila diorg nengok history aku kat spital..wat check kat O&G..diorg suh refer aku kat O&G plak..hadoiii..
maka berangkat lah aku naik kusi roda..p wat check up kat wat bersalin plak..habis selak suma...alhamdulillah xde ape2..balik semula ward..
Datang sekali lagi 2 org plak Dr Pakar seniorr..bincang punya bincang..diorg putuskan wat tebuk memula nengok rahim aku..kalau ok baru diorg potong apendix..sumpah sepanjang melalui semua prosedur..langsung xde perasaan takut..waima nak ngadap bilik operation pun aku dah sediaa..
maka tepat kul 12 mlm dr suh posa..dia cakap insyallah esok pagi masuk bilik bedah..aminnnn..
"i'm ready doc"..
masuk air/drip lagi sakit dari operate

12 ogos bersamaan 12 ramadhan
dlm kul 7 pagi segerombolan Dr pelatih ade la dekat 20 org..wah...malus seh...muka bangun pagi pastu doc lelaki suma hansome2..doc senior terang kat diorg..bla bla bla..pas diorg blah..nurse suh aku tukar baju sbb nak tolak ke bilik operate sat g..wah berkoba-koba..sbb nak kuar cepat..seksa rasa duk siptal..
tepat kul 8.30 aku pun ditolak ke bilik bedah..segala ayat quran aku baca..bismillah 5 paling penting nak hilangkan gemuruh..tiba bilik bedah..wah rasa meriah pulak..ramai rupanya nak nengok aku kena operate..tapi suma doc pompuan..muda2 jer..pas kena soal bagai..name saper? kat pengenalan bape?..nak kena bedah ape? huh..berulang2 diorg soal...n tibalah masa diorg nak pengsankan aku..kejap giler..lepas dia cucuk ubat bius ..pastu doc suruh tarik napas..lepas sebanyak 3 kali terus aku x sedar diri dah...sampai la dia tepuk2 pipi aku n sebut nama..hah abis dah...perhhhh lege..alhamdullilah..semua dah berakhir...
kena sorong balik ke ward..baru rasa sakit sikit2 kat perut..terus tengok perot...oh ade 3 tebuk paling besar kat betul2 sebelah pusat..lorrr diorg gam jerkk..wah ngerikk..
dalam kul 12 doc pakar datang check..paling aku terkejut...dia cakap..'ok dah selesai u boleh balik'' hah x sampai 3 jam rehat dah leh balik..ayo...express betul ..kira x sampai 24 jam pon aku masuk..husband pun pack2 yang tak tahan...balik dr bilik bedah..dalam mamai2 aku nampak hamper beso kat katil..huh saper plak bagi nih..nurse plak leh tanya aku saper bagi kak hamper nih..lor mana la aku tahu bebalik jer dah ade..rupanya hamper dari JAKIM..diorg punya la jeles.. siap cakap..huihhh masuk x sampai 24 jam leh dapat hamper..hampeh tull..nak wat camner rezkiiiii..kan kan..
Alhamdulillah..sepanjang 18 jam berada di hospital layanan adelah memuaskan..mereka juga prihatin..dannnn x perlu bayar sesen pon...aminnn dan yang paling gumbira..dapat coti 2 minggu horeyyy...terus call adek nak tumpang balik muooo..(sepanjang aku masuk ward sorang pun relative aku x tau makpak aku ke..makpak metua ke..suma x tau..bila dah tau habis kena marah .hikhik..bukan aper..nanti diorg datang penat2 pastu kejap jerk aku dah kuarr kan...
n sory kengkawan yang nak datang melawat..bukan ape..i malusss lah..lg pun mmg aku dah nak balik kg pun masa tuh

hamper yang menjadi kontroversi..huhuhu..
rezki nak wat camner kan kan..


sedikit info tentang apendik
sakit perut disertakan demam..muntah2 tiada selera makan
sakit yang berpanjangan dibahagian kanan abdomen
apabila ditekan dan lepaskan lagi sakit
segeralah berjumpa doktor ditakuti apendik tu pecah
apendik banyak berlaku di negara2 maju
peluang untuk terkena apendik bagi kanak2 adalah tinggi
sekian..
untuk pedoman diri sendiri gak...jagalah kesihatan anda!!
Prevention Is Better Than Cure
ingat tuh!!

0 comments:

Post a Comment

chomelnyerrr korang sebab mengomen...

 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea