salam rabu..hari ni malas nak wordless wednesday...
semalam cuti kecemasan mak sedara hubby meninggal jadik macam biasa ai sebagai menantu mithali ambik lah coti meneman PIL sampai sudah...suboh diorg dah call gitau..bukan diorg call anaknyer ai jugak la kan yang dicarik ..tapi xpe diorg layan ai baik sesangat2 sepanjang ai kawin 8 tahun nih..dari mula kawin sampai sekarang alhamdulillah..sampai pak metua xde rahsia lahh...harta dia pun dah gitau siap-siap kat ai...hahaha kau ada!!!..prinsip aku kalau orang buat baik kat kita..kita lagi kobar2 nak buat baik balik kt diorg kan..bawak diorg jalan-jalan..happy2 tak kira la my parent ke my PIL ker ..dua-dua belah nak kena fair...
ohohohooo...dah lari dari tajuk entry nih...
ahad lepas termakbul gak hajat nak wat fruit tart yang dah lama terperam resepinya..x tau kenapa padahal senang beno nak buatnyerr...jadik ahad lepas adik suh buat trifle tuk jamuan opis dia n the same time aku dok sibuk menggentel kulit tart..nak buat trifle tu kena wat kastard kan maka basic fruit tart pun pakai kastard n buah dalam tin pun banyak..ok jalankan misi
fruit tart versi first time dari dapur cinda....
resepi kulit tart:
200g butter
60g gula
satu biji telur
275g tepung gandum
pukul butter n gula till fluffy
masukkan telur n pukul lagi
masukkan tepung sehingga menjadi doh yang cantik
tekan doh kedalam bekas tart dan sedia untuk dibakar
pada suhu 175'c selama 40 minit
resepi filling kastard:
adunan untuk lebih kurang 20 kulit tart
satu tin susu cair ideal
5 sudu besar kastard (digaul sampai sebati dalam susu cair)
masukkan gula dalam 3 sudu besar
satukan dalam periuk dan masak atas api perlahan sehingga likat dan meletup-letup jgn tinggal n keep stir..dah nampak berkilat bolehlah padam api dan sedia untuk di letak dalam kulit tart
siap dipack...
nanti kalau free ai nak wat tester..mana tau ada org nak order kan kan....
skill menyusun masih belum ada...heheh sepah-sepah
wahhhhhhhhhhh nampak mcm best jer. jual ker?? huhu
ReplyDeleteada plan nak jual..tapi kena test dulu hehehe....
ReplyDeletesuka-suka..
ReplyDeletebagusla akk ni. tak kedekut resepi..
i suka..
tp i punya tart.. i still mau tau..
tolong kak,,nak jadi tester hahahahaha...
ReplyDeleteklw ko nak jadi tester, sape yg nak test ko... ? haha....
Deletehahaha...ada ada..ai bagi free jer..insyallah malam ni akak buat...banyak nau rintangan..heheheh
ReplyDeletehehe,, rintangan tu yang buat sedap lg tu,, smgat kne kuat :D
ReplyDeletekak ida x follow lg blog saya huwaaa...ke dah?
adik zainul ku cayang.. sudah dik oii..
ReplyDeletekak, bestnye.. modal besa x klw nak buat ni?
ReplyDeletex besau pun su sebab filling kastard jer..cuma buah tu kena kuar modal sikit tp kalau nak senang beli buah dalam tin jer...
ReplyDelete