Tuesday, February 12, 2013

Kenduri Kahwin Johor Style

Posted by cinda at 6:37 PM
Reactions: 
Terkedek kedek nak menghabiskan entry untuk bulan Januari
makin masuk bulan Februari  makin padat aktiviti..
Takpelah janji hidup enjoy..

Kenduri kahwin ni dekat Senawang Negeri Sembilan..tapi asal sebenar kaum keluarga dari Johor
 belah husband dah boring duduk Muar jadi beramai ramai pindah dan beli rumah di Seremban. tinggal turn aku n husband je bila time nak pindah sekali hahaha

Actually pengantin perempuan ni sepupu en suami, kira rapat lah rumah pun beli dekat dekat..
yang bestnyer kalau sedara kawin ni orang Johor akan excited nak buat baju
tak kisah la sedara jauh ke dekat ke..mesti nak baju baru..#poyo sungguh
pastu sibuk tanya tema aper..kekonon nak sedondon #poyo lagi




Trend kenduri sekarang wajib ada *Candy Buffet*


harus rasmi *posing sakan kat pelamin sebelum keadaan huru hara*


dengan dayang dayang Chomel


Saya pakai kain lace dari Bandung

#tiga serangkai#


 mamat *JAMBU*

Tradisi wajib:# laluan tol
ikit kebiasaan ada tiga or 4 tol
#tol pertama kat luar
#tol kedua pintu gate (kalau ada la)
#tol ketiga pintu rumah
dan tol ke 4 depan pelamin

Ni tol ke 4: Tol paling mahal sebab nak redah mak mak sedara
tips paling mahal setinggi RM50.00

 Sekatan "tol" untuk majlis belah perempuan

Budaya yang cukup popular bila berkahwin dengan gadis Johor iaitu sekatan tol ketika mahu bersanding. Ketika perarakkan pengantin lelaki ke rumah pengantin perempuan, biasanya akan mengalami beberapa "sekatan" oleh sedara mara belah perempuan, dan "sekatan" hanya dibuka bila dihulurkan sampul berisi duit (jumlah tidak ditetapkan, RM1 pon boleh).

Sebab itu ia dipanggil "tol" merujuk fenomenanya seakan anda membayar tol ketika di lebuhraya. Tapi touch n go, dan smart tag tidak dibenarkan yea.

So awas yea jejaka yang ingin mengahwini wanita Johor, sila sediakan duit untuk bayar tol




penat bincang, bila cek sampul tak masyuk kena mintak lagi dan lagi


Horrey!!!lepas ke empat empat tol







 layan pengantin lama pulak hekk
hahaha  tak sedondon langsung



0 comments:

Post a Comment

chomelnyerrr korang sebab mengomen...

 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea