Monday, July 15, 2013

Sambal kering ala Johor

Posted by cinda at 5:41 PM
Reactions: 
Alhamdulillah pejam celik dah seminggu ramadhan berlalu...
seronok pulak sebab rasa tahun ni tak sibuk sibuk nak cantikkan rumah..
tahun lepas sibuk la nak mengecat..tukar frame la..buat langsir la..tahun ni kita recycle jer..
tapi guna bahan 5 tahun lepas..rasa cam baru sikit sebab dah lama simpan langsir...

Hari ni PIL nak datang berbuka sebab esok pak metua ada check up kat hospital
tengahari nak balik jap ngemas..hahaha dah jadi habit sejak dulu kala kalau orang nak datang rumah mesti nak perfecto..kemas guestroom..tandas..pastu plan nak masak udang masak lemak dengan pengaga..heheh..

oklah semalam buat lagi sambal kering..ada orang order..alhamdulllah..ari tu ada buat tester..ada yang suka ada yang complain..biasa la tu kan..jadi kita repair apa yag patut

sambal kering ni sinonim dengan orang Johor lebih lagi orang jawa..cara penyediaan dia mudah sangat..bahan pun senang. Kalau dah ada tu asik nak meratah jer kerjanya...




Bahan utama:
kacang tanah ,tempe dan ikan bilis



 untuk menumis guna bawang kisar dan lada kering kisar
tumis sambal sampai betul-betul kering dan jangan bubuh air setitik pun sebab nak bagi tahan lama

 aku lebih suka guna gula perang bagi gelap sambal tu
serasa dengan garam, gula dan tutup api terus masuk bahan goreng tadi dan gaul

 Tada!!!

Nad's Homemade siap...


#Jangan lupa masak penuh kasih sayang okey....dan mulakan dengan Bismillah..ahakss

0 comments:

Post a Comment

chomelnyerrr korang sebab mengomen...

 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea