Wednesday, March 23, 2011

Cheese Tart Versi 1st time

Posted by cinda at 1:35 AM
Reactions: 
First time wat cheese tart..benkang bengkok sebab xde bekas tart
rupanya mudah membuatnya...betull..bahan pun simple
dah lama dah wat tp lupa nak wat entry..next time nak buh buah lak kat atas dia
bagi kurang muak..bende ni x leh makan bebanyak..muak sbb base dia pun lemak
cheese lagi ler lemak..



jamu kat kengkawan..nak makan sdrik byk no plak
sesape nak cuba resepi kat bw nih..

Bahan-bahan untuk Pastry

  • 125g mentega
  • 60g gula icing
  • 1 biji telor (size B)
  • 240g tepung gandum

Bahan untuk Cheese Filling (Inti)

  • 250g cream cheese
  • 50g gula icing
  • 20g mentega (lembutkan)
  • 1\2 sudu perahan lemon
  • 1 biji telor (gred B)
  • Blueberry pie filling

Cara-cara,

Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.

Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.

Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.

Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan ke dalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan di atas dengan blueberry filling dan susun di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.



dah takde bekas wat beso trus..nak makan potong



2 comments:

  1. x jamu kat aku pon kak
    hihihihihi

    ReplyDelete
  2. muchux esok akak bwk ek..sbb mlm nih nak wat tuk mak akak sbb esok nak balik muo..hehehehe..malu nak jamu sampai kat org atas..bukan sedap mana pon

    ReplyDelete

chomelnyerrr korang sebab mengomen...

 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea