Monday, January 21, 2013

kurus dan vitamin

Posted by cinda at 10:31 PM
Reactions: 
Semenjak dua menjak ni asyik kena tegur jer kenapa kurus sangat...hurmmm..tak tau nak jawap
nak kata tak makan..hantu makan..cuma aku dah tak makan malam kot..ni pun semalam tetiba berazam nak banyak makan sayur n buah buahan..jadi  nak serbu paso malam nak borong buah bebanyak..pastu nak p carefour beli salad bebanyak..heheh boleh???

yang kelakar siap ada yang tepon tanya aku pakai PB ker..huahahahaha...tak dapat mak nak jawap nyahh...
kat mana nak dikuruskan pun aku tak tau...yang pelik mak metua ai tak pulak komen ai kurus sangat..kalau tak dia lah pengkritik tetap ai..jangan kurus sangat tak cantik...pastu suh ai beli makanan kesihatan itu ini..kalau borak mak metua ngan ai ngan beras biras asyik citer topik kecantikan jer...heuwww bes kan...
paling best dia bagi banyak petua petua nak cantik ..yang sedih dia geram tengok anak anak pompuan dia wat tak endah pasal kecantikan dalaman terus dia cakap "baik mak turunkan kat korang hehehe"

kalau ikut sejarah keluarga belah mak aku memang semua standard slim melim..tapi belah bapak ai suma sedap sedap..kalau ingat ingat zaman sekolah dulu sedih sangat sebab terlalu kerempeng..takde shape langsung..pakwe pun ejek papan lapis...#sentap hokeh##

And sejak masuk tahun baru 2013 ni pastu umur pun dah pertengahan 30an aku lagi giat nak kuatkan stamina, pilih suppliment yang sesuai ngan body..cuma nak mula berjoging tu agak berat sikit..hahaha
plan ngan si Miera nak g gim after office hour..tapi mcm lum sampai seru jer pun.

Tadi baru sampai Vitamin C yang aku order dengan member fb, insyallah baru nak mencuba walaupun sebelum ni biasa belikan unuk en somi sebab vitamin C 1000mg ni elok untuk orang merokok, Actually aku lebih care kat en somi bab bab kesihatan ni sebab orang workaholic ni cepat letih..stress n every month aku yang pergi hadap farmasi cari vitamin yang sesuai dengan dia.

And now kena take care kat diri sendiri gak la kan..

gambar #Ihsan google#

kelebihan Vitamin C untuk tubuh badan manusia



-Berkesan mencerahkan kulit wajah dan badan secara sekata, licin, gebu, berseri
-Mengekalkan kelembapan kulit, menghilangkan bintik2 hitam, memudarkan jeragat dan lingkaran gelap di bawah mata
-Merawat penyakit kulit seperti bisul, ekzema, dermatitis, juga batuk serta demam selesema
-Membasmi bakteria jerawat dan merawat parut
-Anti penuaan dan anti kedut
-Mengatasi masalah resdung dan alahan
-Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar adrenal, dan juga mengekalkan kesihatan gusi & gigi
-Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran, jangkitan serta meningkatkan imuniti
-Membantu mengurangkan tekanan darah tinggi, dan mencegah aterosklerosis
-Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan penyembuhan luka dan pengeluaran hormon anti-stress
-Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi
-Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya
-Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang sering dirosakkan oleh radikal bebas
-Membantu tubuh menyerap zat besi yang berlebihan, berguna dalam rawatan anemia
-Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah dan menurunkan paras kolesterol dalam darah
-Merawat jangkitan saluran kencing
-Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain

Vitamin C adalah jenis sustained released atau pelepasan perlahan-lahan, dalam masa 6 jam. Oleh itu, ia memastikan tubuh kita mendapat bekalan vitamin C yang berterusan.




gambar diambil pada 12/1/2013
memang terasa diri kurus sangat,,huhhhuu



so sweet my in law..kan kan...

#tag: kagum ngan mak metua walaupun dah 72 tahun tapi masih mementingkan penampilan dan masih memiliki kulit gebu..ahaksss

2 comments:

  1. jgn terlalu kurus dan jangan terlalu gemok ye akak .. pengambilan vit c, mengamalkan collagen serta multivitamin juga bagus akk ..

    please visit and follow mine back
    http://lovelyguccigucca.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq tapi suami akak marah pulak kalau kurus sangat

      Delete

chomelnyerrr korang sebab mengomen...

 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea