Monday, October 8, 2012

Resepi Laksa Johor dan Aktiviti hujung minggu

Posted by cinda at 6:40 PM
Reactions: 
Salam Rabu..patutnya hari ni entry wordless wednesdaykan...
tapi ai nak kongsi resepi laksa johor yang boleh dikatakan Laksa Johor versi firstime cik Cinda..
ni kejadian ujung dua minggu lepas..dapat call mak metua dok kata nak datang raya bersama rombongan siblings husband..pastu main msg ngan kaklong husband..sebab takde idea nak masak per..pastu kaklong cakap tak payah berat berat sebab pagi diorg breakfast rumah kaklong pastu makan tengahari rumah abang kedua my laling pastu nak petang baru diorg gerak rumah ai..
pikir punya pikir amek risiko sebab first time kot nak cuba..tapi berbekalkan resepi dari my mum lah sebab masa cuti raya hari tu dua kali duk masak laksa ni..jadi konfiden tu ada...tapi tawakal gak la..takut x menjadi masak gak..apa susah beli jer bungkus kat bawah rumah...kan..

 ai guna ikan kembung saiz besar, beli dalam sekilo setengah
balik rumah siang n basuh bersih bersih n then rebus..
memula ambik isi dan blend halus terus masukkan dalam periuk
pastu last sekali blend semua tulang temulang untuk dijadikan stok..n tapis...

 bahan bahan lain:
750ml santan kotak (jenama ms) / ai guna yg asli 2 peket yg rm2 tu
3 peket serbuk kari ikan
sepeket udang kering (rm 3.50)
 4 keping asam keping
4 batang serai *
3cm lengkuas *
4 biji bawang besar *
3 senduk cili kisar *
2 sudu besar kerisik * (bahan bertanda * diblend sekali)
masukkan semua bahan bersama ikan blend tadi

dah satukan semua bolehla hidupkan api
serasakan dengan garam n gula



 bahan bahan hiasan:
daun kesom -hiris halus
daun selasih-hiris halus
timun
taugeh -celur
bawang -potong halus
kacang panjang - potong jalus n celur
spaghetti 2 peket -rebus

jangan lupa buat sambal belacan n last perah limau kasturi

 setengah kilo ikan ni rasanyer leh serve dalam 40 orang makan

Alhamdulillah..walau pun kena perli sebab diorng jadi bahan eksperimen ai tapi bila mak metua ai 
puji sedap..hehehe kembang idung jap...yesss berjaya...insyallah..

 mereka...abaikan dinding rumah ai tuh..huaaaa...perlu touch up lagi tuh

Minggu lepas pulak pakcik ai datang tumpang tido..
sempat sediakan breakfast jer..sebab pepagi diorg dah gerak ke Shah Alam ada hal lain...

 dua jam kot pakcik pusing Putrajaya carik rumah...sian diorg..borak punya borak 
sampai kul 3 pagi baru tido...

 buah tangan diorgang ada 4 5 jenis buah pakcu bawak..memula aku nampak buah nih
terus teringat buah yg belambak kat padang..korang ingat x time sekolah dulu sejibik macam nih..diorg panggil dulu pelir kambing..hehehe

tapi sebenarnya ni buah passion fruit atau buah Markisa..sedapp masam masam manis


settle suma bab kuarga ..
tiba masa tuan kedaung jenjalan amek angin..tak jauh pun sekitar Kl jer..lengang kot...

 lepaking kejapp...

 pusing dalam Starhill ..longang..perhh macam kt supermarket kat england 

see...verangan mcm kat Harrod..

5 comments:

  1. Replies
    1. meh datang rumah...tapi akak pun kena belajor banyak kali ler...baru sekali buat dah nak ajo org..macam master naw pulak

      Delete
  2. saya suka sangat2 laksa johor....
    sekian terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh..eh.. ada pulak sekian terima kasih..

      Delete
    2. jarang nak dengo org luar johor suka laksa johor...hehehe..

      Delete

chomelnyerrr korang sebab mengomen...

 

CeriteraCinda Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea